La llei urbanística que regula els terrenys de Drassanes, “en frau” des de fa 20 anys

Habitem les Drassanes, contrària a l'edificació de la residència d'estudiants, ha descobert que la normativa mai s'ha publicat a cap butlletí oficial

Membres de la plataforma Habitem les Drassanes

La plataforma Habitem les Drassanes, que lluita perquè en els solars de la zona no s’hi construeixi una residència d’estudiants i es garanteixi el 25% d’habitatge públic que preveu el pla urbanístic que estaria vigent -el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del Raval, l’última modificació del qual va aprovar-se al plenari el juny del 2003-, ha descobert que aquesta normativa mai ha entrat en vigor perquè mai s’ha publicat a cap butlletí oficial. Això, segons assenyala la plataforma, “suposaria que tota la tramitació efectuada durant els últims 20 anys per part dels organismes municipals, tant serveis tècnics com serveis jurídics, va estar feta en fals des del principi fins al final”.

Després de l’aprovació de la Modificació Puntual del PERI del Raval al Sector Drassanes el març del 2003, un membre de la Taula del Raval va presentar una al·legació en considerar que “l’alçada permesa era excessiva”, la qual va ser acceptada i va donar peu a un nou text que va tornar a ser aprovat pel plenari el juny del 2003. El document definitiu disminuïa en 1.342 m² l’edificabilitat total admesa, però no es va publicar ni al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ni a cap altre, de manera que, com assenyala Meritxell Pérez, membre de la plataforma, l’únic pla urbanístic que “actualment és vàlid i està vigent” és “el PERI del Raval anterior, que reserva el 100% de les edificacions a habitatge protegit”.

Entre les al·legacions que els tècnics i juristes d’Habitem les Drassanes han traslladat a l’Ajuntament de la capital catalana contra la concessió de la llicència de la residència d’estudiants, s’hi troba la qüestió sobre la no-vigència del pla urbanístic però, per ara, no han rebut cap resposta del consistori al respecte. La plataforma considera que “tot aquest procés fa olor de frau“, i reclama a l’Ajuntament que posi en marxa “una investigació interna” per tal d’aclarir què ha passat i depurar responsabilitats, el que implicaria “revisar tot el que s’ha fet des del 2003” en els solars de Drassanes.

En aquest sentit, l’organització ho té clar: “Algú o alguns van decidir no publicar la versió definitiva del pla urbanístic perquè es poguessin construir més de 1.300 m² en els futurs edificis que s’edifiquessin a la zona, el que significa que algú, sabent-ho, va deixar sense vigència la darrera versió d’un pla aprovat democràticament al ple per defensar els interessos dels futurs promotors privats“, remarca Miguel Martín, membre de la plataforma, que afegeix que “ha estat un frau encadenat”, ja que “cada informe municipal que avalava algun projecte en aquests terrenys estava en fals perquè estava treballat sobre una normativa que no està vigent”.

Habitem les Drassanes insisteix que la publicació oficial d’un acord de plenari és un procés automàtic i que, per tant, “és molt difícil que sigui un error i que s’oblidi durant dues dècades”. Per això els seus membres es pregunten “com és possible que ningú hagi vist que fa gairebé 20 anys que estem sense un pla vigent” i com els ha pogut passar per alt “als serveis tècnics i jurídics en totes les revisions que han fet durant aquest darrer any per elaborar els informes”. La plataforma vol esbrinar, sobretot, “qui ha comès un error amb premeditació i traïdoria” i “quina serà ara la postura del consistori”, i ha assegurat que si l’Ajuntament concedeix finalment la llicència per fer la residència d’estudiants, “considerarem que els tècnics que han signat els informes positius estan prevaricant, i la impugnarem, denunciarem i portarem davant dels tribunals”, ha asseverat Pérez.

(Visited 199 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari