L’aposta russa de Carles Puigdemont porta al límit la tensió entre ERC i JxCat

L’entorn de l’ex-president intenta implicar els republicans en la trama de contactes amb la Rússia de Putin per mitigar el seu descrèdit pels viatges de Josep Lluís Alay a Moscou

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, i Jordi Sánchez, secretari general de Junts per Catalunya

L’aposta que ha fet els darrers anys l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont per buscar el suport de Rússia a la independència de Catalunya ha perjudicat greument la imatge d’aquesta causa, arran de la invasió i el bombardeig d’Ucraïna per part de l’exèrcit de Vladimir Putin. El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va acusar els emissaris de Puigdemont a Rússia a la recerca d’aquest suport de “senyorets que es passejaven per Europa per reunir-se amb la gent equivocada perquè durant una estona es creien que eren James Bond”. Immediatament, el va contestar el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez. “És possible ser més ignorant? En tot cas és impossible ser més miserable. És indiscutible que qui parla així es converteix en portaveu oficial de les clavegueres de l’Estat i la bombolla de la dreta mediàtica. Així no, Gabriel Rufián”, va escriure a Twitter.

Sánchez va ser el primer dels dirigents de Junts que va llançar improperis contra el portaveu d’ERC al Congrés. Als insults s’hi va sumar un esforç fallit promogut des de Junts per implicar Esquerra Republicana en la trama russa teixida des de Waterloo. Aleix Sarri, director de l’Oficina del grup parlamentari de Junts al Parlament europeu, format per Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, va denunciar: “Fa 8 anys que ERC comparteix grup parlamentari a Brussel·les amb una eurodiputada que legitimà la invasió russa d’Ucraïna el 2014 i ha estat condecorada per Putin. I això sí que ens ha fet mal com a moviment”. Es referia a Tatiana Znadoka, una eurodiputada letona que pertany a la minoria russa d’aquell país i que forma part del grup de l’Aliança Lliure Europea, en el qual estan integrats també els eurodiputats d’ERC. Una denúncia fràgil comparada amb l’abast de les connexions establertes amb polítics i suposats espies russos pel cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, en les seves reiterades visites a Moscou dels darrers anys.

Aleix Clarió, que al seu perfil de Twitter es presenta com a “assessor del 130è President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont en xarxes socials” i que treballa com assessor en comunicació digital de la consellera d’Investigació i Universitats, Gemma Geis, va qualificar les declaracions de Rufián de “vomitives” i va exigir una rectificació oficial per part d’ERC. El Consell per la República Catalana que presideix Puigdemont també va reclamar una rectificació que no es va produir. Tant la portaveu del partit de Rufián, Marta Vilalta, com la seva secretària general, Marta Rovira, van defensar les declaracions del seu portaveu al Congrés. Rovira va dir que vincular l’independentisme amb Rússia “fa un mal absolut i mina la reputació” i Vilalta que “no li fa cap bé flirtejar amb Rússia”. Rufián es va refermar en la seva tesi limitant-se a puntualitzar que potser havia estat massa “contundent” en la forma d’expressar-la.

JxCat ha intentat que Rufián comparegui al Parlament perquè doni explicacions de la seva frase però ERC s’hi ha negat. Diversos membres destacats de JxCat han plantejat la necessitat que es trenqui el pacte entre ERC i JxCat al govern de la Generalitat. Jami Matamala, amic íntim de Puigdemont, que conviu amb ell al seu palauet de Waterloo, es va adressar a Rufián per recriminar-li les seves paraules: “Jo que sí que sé el que s’ha fet, el que s’ha patit i es pateix a l’exili només et puc dir una cosa. Ets un desgraciat”.

El protagonista d’aquesta sèrie de crítiques creuades, Josep Lluís Alay, va celebrar el seu aniversari el passat dilluns dia 21 de març. Puigdemont el va felicitar públicament amb aquest missatge: “Avui en Josep Alay fa anys, enmig d’una campanya bruta i injusta. És un home profundament honest i rigorós; discret, pacient i amb una gran memòria, l’únic crim del qual és no haver-se rendit mai. Malgrat els coltells, per molts anys! La llibertat serà sempre el millor regal”. Ben segur que pocs dirigents d’ERC es van sumar a aquesta felicitació.

(Visited 318 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari