L’ICS respon que la Sindicatura de Comptes no va trobar irregularitats en el contracte que investiga Antifrau

L’empresa pública de Salut reconeix que es va arriscar tancant un acord milionari per la situació d’emergència sanitària causada per la covid-19

Seu de l’Institut Català de la Salut (ICS)
Seu de l’Institut Català de la Salut (ICS)

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha reaccionat a l’obertura d’una investigació per part de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), sobre un contracte de 60,5 milions d’euros per al subministrament de material sanitari durant el primer estat d’alarma, emetent un comunicat on destaca que el mateix director de l’OAC “ha explicitat a nivell públic que no «hi ha elements corruptius»” en aquesta contractació i que la Sindicatura de Comptes “no hi va trobar cap irregularitat”.

En el mateix comunicat, aquesta empresa pública adscrita al Departament de Salut de la Generalitat reconeix sobre el contracte que, juntament amb altres institucions implicades, va assumir “un risc per donar resposta a la situació d’excepcionalitat, per procurar un material que era de vital importància per als professionals sanitaris en les primeres setmanes d’irrupció de la covid”.

“La prioritat de totes les institucions implicades va ser l’obtenció de material de protecció en uns moments d’extrema escassetat a nivell mundial”, indica en el text, abans d’afegir que “el context i la situació eren d’emergència” i que “Una prova d’això és que els proveïdors habituals ja havien manifestat la impossibilitat de subministrar material de protecció”.

En una nota de premsa emesa aquest dimarts, Antifrau havia destacat la “manca d’informació” en els expedients i havia qualificat de “temeritat” l’avançament de 35 milions per part de la Generalitat. L’ICS va contractar l’empresa Basic Devices SL, la qual s’hauria presentat com a intermediària del mercat xinès, per un aprovisionament d’emergència per un import inicial de 60.580.162,50 euros que incloïa mascaretes, vestits de risc biològic, respiradors i equips de ventilació mecànica.

Aquesta empresa, però, va aixecar sospites d’estafa, i la mateixa Generalitat va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra. El 5 de maig del 2020, l’import del contracte assignat a Basic Devices va reduir-se fins als 35 milions d’euros, la mateixa quantitat que el Govern català va decidir avançar un dia després de formalitzar el contracte.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.