Sant Cugat reclama 143.800 euros a Convergència i al PDECat pel cas del 3%

L'Ajuntament també sol·licita per a l'extresorer de CDC un any de presó i una multa de 287.600 euros per tràfic d'influències

Daniel Osàcar

L’Ajuntament de Sant Cugat, que exerceix l’acusació en el cas del 3%, ha conclòs en un escrit avançat per El País que l’extinta Convergència (CDC) i el seu successor, el PDECat, van beneficiar-se de pagaments il·legals i demana el decomís de 143.800 euros. El municipi del Vallès Occidental apareix en la sentència del cas Palau pel cobrament de comissions irregulars en la construcció d’un pavelló esportiu, i és un escenari clau de l’entramat. Durant 32 anys, ha estat governat pels convergents fins que, el 2019, ERC va aconseguir l’alcaldia gràcies a un acord entre els republicans, el PSC i la CUP.

L’escrit del consistori, com a perjudicat pel presumpte pagament de comissions a canvi d’obres públiques, es limita a l’única obra sota sospita del municipi: un edifici de 72 habitatges a la plaça Rabassaires, adjudicat a la constructora Teyco per 4,6 milions el març del 2009. Una empresa de construcció que, presumptament, hauria fet passar com a donacions dirigides a fundacions de l’òrbita de Convergència el que en realitat eren mossegades.

Per aquests fets, Sant Cugat demana un any de presó per a l’extresorer de CDC, Daniel Osácar -condemnat pel cas Palau-, i el pagament d’una multa de 287.600 euros per tràfic d’influències. Per a l’administrador de Teyco, Jordi Sumarroca, sol·licita un any de presó pel mateix delicte i una multa de 9,2 milions, el doble del benefici obtingut amb l’adjudicació. En l’escrit, el consistori afirma que van actuar de comú acord i “en concert amb altres persones que no han estat determinades en la instrucció”, però amb prou “vincles i ascendència” sobre l’Ajuntament i sobre l’empresa municipal que va adjudicar les obres, Promusa.

Pel que fa a la responsabilitat de Convergència i el PDeCat, l’Ajuntament de Sant Cugat només reclama que responguin com a partícips a títol lucratiu, ja que quan els fets van succeir encara no estava vigent la reforma legal que contempla la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Així, el consistori sol·licita el decomís de 143.800 euros, l’import de les tres donacions que Teyco va fer a fundacions afins a CDC per la construcció dels habitatges de Sant Cugat.

L’Ajuntament conclou en l’escrit que existeix una “identitat” entre Convergència i el seu successor, els quals compartien òrgans de direcció i personal, i que la creació del PDECat respon a l’únic objectiu de “desconnectar-se de les responsabilitats en què pogués haver incorregut CDC“.

(Visited 134 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari