‘Bricoheroes’ infringeix les normes de publicitat de la CCMA cada setmana malgrat la sanció del CAC

Al capítol de diumenge passat, Peyu i Jair Domínguez van tornar a frivolitzar sobre la prostitució de menors i a referir-se als immigrants àrabs com a “moros”

Jair Domínguez i Peyu, amb publicitat indeguda de les empreses Cebasa i Powerplus al programa 'Bricoheroes' d'aquest 16 de gener

La sanció de 12.001 euros que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC9 va imposar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per l’ús indegut de la publicitat al programa Bricoheroes no ha impedit que es continuïn cometent noves infraccions en els capítols que cada diumenge es pugen al canal de Youtube de TV3. Des de que es va conèixer la imposició de la multa, els vídeos del programa inclouen, al començament, un rètol anunciant la col·laboració d’algunes de les empreses de les quals se’n fa publicitat, però aquest anunci ni inclou totes les que hi apareixen ni justifica que se’n faci “incitació directa a la compra”.

En l’episodi emès el passat diumenge, Bricoheroes va incloure tres marques de les quals en van fer exhibició dels dos actors que hi intervenen, Jair Domínguez i Lluís Jutglar (Peyu). Aquestes marques van ser FESMéS i Powerplus, empreses especialitzades en eines de bricolatge, i Cebasa, que ven ciment. En l’expedient que va elaborar el CAC i que va comportar la sanció a la CCMA es recollia que es feia publicitat de FESMéS i Powerplus “amb manca d’advertiment” i “prominença indeguda”. La norma que ha de complir la CCMA perquè els programes que emet no incorrin en “manca d’advertiment” és que la seva presència s’anunciï en començar el programa i després de les pauses de publicitat. En la darrera edició de Bricoheroes només es va anunciar la col·laboració de FESMéS a l’inici del programa. No es va advertir de la presència de Cebasa i Powerplus i tampoc es va fer cap esment de la col·laboració d’aquestes empreses després de la pausa publicitària.

Tots els programes de la nova temporada de Bricoheroes els van enregistrar Peyu i Domínguez l’estiu passat abans que es conegués l’expedient i la sanció del CAC. La CCMA només ha pogut afegir el rètol inicial al·ludint a les empreses de les quals se’n fa publicitat però eliminar les parts on apareixen les marques és pràcticament impossible perquè faria que alguns episodis perdessin sentit o quedessin molt curts. Per peresa o per manca de voluntat, qui revisa els episodis en nom de TV3 i hi afegeix els rètols inicials no ha inclòs totes les empreses implicades.

D’altra banda, Peyu i Domínguez van continuar saltant-se les normes del Llibre d’Estil de la CCMA pel que fa al respecte als col·lectius minoritaris i a evitar les expressions i comportaments masclistes. Van tornar a fer broma amb la prostitució de menors tot i que el director de TV3, Vicent Sanchis, va ordenar que es tallés la part d’un capítol en què els dos actors tenien fantasies eròtiques amb una fel·lació feta per una filla menor de la reina Letízia. Aquest diumenge, Peyu va simular que entenia malament l’anunci de prostitució que va llegir en un diari, on va fer veure que entenia que hi treballaven noies de 12 a 20 anys per descobrir finalment que l’horari del local anunciat era de 12 a 20 hores.

Peyu va utilitzar la paraula “moro” per referir-se a un home de nom àrab que havia fet un vídeo que van criticar i quan Jair Domínguez va parlar-li del cantant Pitingo, li va demanar si era el gitano, davant les rialles del seu company. La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) va enviar fa uns dies una carta de queixa a la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, perquè en un programa anterior de Bricoheroes es va qualificar de lladres als membres del poble gitano. Ciutadans ha demanat que el president de la FAGIC comparegui a la Comissió de Control de la CCMA al Parlament català i ha portat la queixa de la FAGIC al Parlament europeu.

(Visited 156 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari