Aragonès repta “l’Estat a atrevir-se a guanyar” una consulta a Catalunya

El president alerta que la taula de diàleg és "una oportunitat històrica, no es pot desaprofitar i difícilment es repetirà"

Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pronunciat avui una conferència a Madrid en què ha insistit que un referèndum per la independència “és necessari” i que l’Estat “s’ha d’atrevir a guanyar-lo democràticament”.

L’origen del conflicte polític amb Catalunya, per Aragonès, és la “incapacitat que han demostrat les institucions de l’estat de facilitar un referèndum”. Pel president, “decidir com viure, sense por i en llibertat, és el que fan les democràcies madures com Escòcia o el Quebec” i és “el camí a recórrer”.

La conferència, al Club Siglo XXI de Madrid, ha estat introduïda per l’exalcaldessa de la ciutat, Manuela Carmena. A primera fila, entre els assistents al fòrum madrileny, hi havia la ministra de Política Territorial i portaveu de l’Executiu central, la socialista Isabel Rodríguez. També hi era present el titular d’Universitats, Joan Subirats, dels comuns.

Aragonès també ha parlat de la taula de diàleg amb l’Estat. Ha afirmat que “especular, jugar amb el temps o dilatar les negociacions no són opcions que es puguin assumir” i que “només contribueixen a generar dubtes”. Pel president, “no hi ha excusa per no avançar” i “és moment de parlar de propostes” per demostrar que “la negociació és sincera”.

Aragonès també ha denunciat les interferències de la justícia espanyola en els processos polítics a Catalunya i ha citat la sentència contra l’Estatut i el “qüestionament del model d’immersió lingüística”. El president ha remarcat que el seu objectiu és que Catalunya esdevingui un país independent en el marc de la Unió Europea (UE).

Sobre les paraules de l’excomissari Villarejo, pronunciades durant el judici, el president ha qüestionat si “l’Estat està disposat a actuar amb la màxima transparència”. Ahir a la tarda va anunciar que el Govern estudiarà les declaracions del comissari per si és pertinent emprendre accions legals.

Després de la conferència, s’ha obert un torn de preguntes dels periodistes. Moltes de les preguntes giraven al voltant de les alternatives que hi pot haver a un referèndum d’independència pactat. Sense concretar, Aragonès ha reiterat que els catalans volen exercir el seu dret a decidir.

(Visited 66 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari