Amb quins programes de TV3 sintonitza més i menys la Plataforma per la Llengua?

Maiol Roger presenta 'Planta baixa' aquesta temporada
Maiol Roger presenta 'Planta baixa' aquesta temporada

La sintonia que la Plataforma per la Llengua mostra amb La Marató, fins al punt de col·laborar en una activitat organitzada aquesta setmana pels pares de l’Escola Catalunya de Sabadell, contrasta amb l’assenyalament dels programes que considera que castellanitzen TV3, entre els quals destaca el magazín Planta baixa.

Aquesta plataforma, que es presenta com l’ONG del català, ha difós aquest cap de setmana un vídeo del programa a tall d’exemple de “com no has d’actuar amb una persona nouvinguda”, en un missatge on afirma que “El català també és la seva llengua”.

En el fragment, una dona a qui es presenta com l’alumna d’un curs d’iniciació al català, que tot just acaba de començar, respon en castellà després que el presentador s’adreci a ella en castellà. Seguidament, hi intervé una altra persona d’origen polonès que respon en castellà quan li pregunten en castellà, però després es passa al català.

El presentador justifica el seu ús puntual del castellà pel nivell de les entrevistades en català, especificant que l’usa per “per iniciar” la conversa, però la professora de les dues dones li indica que això que fa li fa mal al català “perquè aquesta persona estic segura que t’entenia”. El presentador, per últim, reitera que tenia entès que el castellà l’entenien millor i accepta la correcció.

Amb aquesta publicació, la Plataforma per la Llengua segueix promovent la signatura d’una petició al web canvia.cat en defensa del català a TV3 i contra la “castellanització” de la cadena pública. La iniciativa, que supera per poc els 40.000 suports, assenyala com a altres exponents de la mateixa “deriva” els programes Polònia, APM? i FAQS, i la sèrie Drama.

La crítica contra Planta baixa no és quelcom nou. El setembre de l’any passat, la Plataforma per la Llengua va mostrar el seu rebuig al fet que l’aleshores presentador, Ricard Ustrell, i el periodista Víctor Amela consideressin enriquidora i atractiva per a nous espectadors la presència del castellà a TV3. Abans, el grup Koiné havia criticat que el mateix programa portés una neurobiòloga que va intervenir en castellà després d’haver viscut a Catalunya durant 30 anys.

(Visited 218 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari