L’esquerra crítica amb les concessions al nacionalisme celebra el seu primer acte

Demà tindrà lloc, al pati Llimona, la primera Jornada d'Izquierda Solidaria de Catalunya-ISCAT 2021, que premiarà Carlos Jiménez Villarejo i Lidia Falcón

Paco Frutos, membre honorari d'ASEC-ASIC

El Pati Llimona de Barcelona serà testimoni, aquest dissabte 27 de novembre, d’un acte que pretén visibilitzar un moviment social incipient. Són ciutadans catalans d’esquerres crítics amb el que anomenen “connivència amb el nacionalisme” per part de l’esquerra parlamentària. Organitza la jornada l’Assemblea Social de l’Esquerra de Catalunya (ASEC-ASIC), entitat que pretén aglutinar aquest sector. Compta amb la col·laboració de Societat Civil Catalana (SCC), Federalistes d’Esquerres i el suport tant de diverses organitzacions progressistes com de figures tan rellevants del constitucionalisme a Catalunya com el professor de la Universitat de Barcelona Félix Ovejero o l’exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

“Li hem donat el nom d’Esquerra Solidària de Catalunya (ISCAT)”, declara Antonio-Francisco Ordóñez, coordinador de la jornada, “en honor a un article conjunt (“La resposta de l’esquerra solidària”) publicat el 2018 a elDiario.es per Carlos Jiménez Villarejo, Javier Marín i Paco Frutos, on criticaven l’esquerra per haver adoptat una “actitud seguidista” del nacionalisme, creient que amb això s’afavoriria “una agenda progressista i democràtica”, plantejament que consideraven “radicalment equivocat ”. Els autors denunciaven que eren les “classes mitjanes amb elevat capital cultural” les que estaven en el nucli del projecte nacionalista i no els sectors més desafavorits. I que això portaria a “l’erosió” dels ideals de solidaritat que sempre han caracteritzat l’esquerra. Per tant, propugnaven una esquerra allunyada d‟aquest projecte insolidari i realment compromesa amb els més vulnerables.

La jornada es dividirà en tres parts: quatre taules rodones on es tractaran temes d’actualitat política, en què intervindran figures de l’àmbit acadèmic (Armando Fernández Steinko, catedràtic de Sociologia de la UCM), polític (Guillermo del Valle, director de El Jacobino, Javier Marín i Vicente Serrano, secretari general i d’organització, respectivament, de l’Aliança de l’Esquerra Republicana d’Espanya-AIREs) i periodístic (Antonio R. Santamaría). Luis Caldeiro, col·laborador habitual d’EL TRIANGLE, moderarà la taula rodona anomenada “Organització territorial de l’Estat: Centralisme versus Federalisme”.

Els altres dos apartats de la jornada seran la presentació a Catalunya d’El Jacobino, projecte progressista i pel lliurament del Primer Premi ISCAT. El guardó, fallat el 5 de novembre passat, es concedeix, amb caràcter exaequo, a Carlos Jiménez Villarejo i a la líder del Partit Feminista, Lidia Falcón.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides