L’FBI investiga a Andorra els negocis d’Alex Saab, el “testaferro” de Nicolás Maduro

Aquest empresari colombià ha estat extradit als Estats Units

Un escàndol internacional torna a col·locar Andorra en el radar de les autoritats nord-americanes, en aquest cas de l’FBI. Les investigacions sobre Álex Saab, l’empresari colombià acusat de ser el “testaferro” del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, constaten que va canalitzar una part de la seva operativa financera corrupta a través d’una entitat financera del Principat.

A petició de Washington, Álex Saab va ser detingut el 12 de juny de l’any passat a l’arxipèlag africà de Cabo Verde, quan el seu avió privat feia escala d’un vol amb destinació a Teheran (Iran). Després d’un llarg procés judicial, aquest empresari ha estat extradit als Estats Units el 16 d’octubre passat.

De la defensa d’Álex Saab se n’encarrega el despatx madrileny de l’exjutge Baltasar Garzón –contractat pel règim de Nicolás Maduro- que ha fet intenses gestions davant de les autoritats de Cabo Verde per evitar la seva extradició. Confiava que el resultat de les eleccions en aquest país, celebrades el passat dia 17, afavoririen els interessos d’aquest empresari, que podria tornar a Veneçuela. Però unes hores abans que s’obrissin les urnes, es va executar l’extradició i Álex Saab ha estat internat en una presó de Miami.

Aliments en mal estat

El testimoni d’Álex Saab es considera cabdal per desentrellar una enorme trama de corrupció en la qual, presumptament, estan involucrats el president Nicolás Maduro i persones de la seva família i del seu cercle de màxima confiança. Per això, la seva captura i extradició era, des de fa anys, un objectiu prioritari de l’FBI, que ara finalment ha aconseguit.

Aquest empresari va gestionar les adjudicacions del govern de Veneçuela per a la importació de cases prefabricades i d’aliments per a la població, que pateix grans penúries. En total, aquests contractes pujaven a uns 1.500 milions de dòlars i les autoritats nord-americanes sospiten que part dels pagaments es van fer amb enviaments de cocaïna a Mèxic i la venda clandestina de petroli a països asiàtics.

L’escàndol es va destapar l’any 2017, quan es va constatar que els aliments que fornia Álex Saab a Veneçuela (conserves, blat de moro, llet en pols…) eren de pèssima qualitat i que, per postres, hi aplicava un recàrrec en el preu superior al 100%. Per fer aquesta operativa, l’empresari colombià feia servir una munió de societats radicades en paradisos fiscals i és aquí on apareix la pista d’Andorra, que ara segueix l’FBI.

Un compte a Andorra

En concret, les investigacions han permès determinar que una de les societats que feia servir Álex Saab, anomenada Polmont Oil Trading SA, constituïda l’any 2015 al Panamà, tenia un compte obert en una entitat bancària andorrana. Aquesta pista ha estat confirmada pels Pandora Papers on, entre la documentació del despatx panameny d’advocats Alemán & Cordero & Galindo & Lee (Alcogal) que ha fet pública el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), hi apareix un passaport a nom d’Álex Saab.

El diari El Tiempo, el més important de Colòmbia, ha tingut accés al “dossier” dels Pandora Papers i ha publicat la foto del passaport del “testaferro” de Nicolás Maduro que figura en l’entitat andorrana. Atesa la pèssima qualitat dels productes que Álex Saab portava a Veneçuela, es calcula que els beneficis que ha obtingut durant aquests últims anys són enormes i que s’haurien amagat, en part, a través d’Andorra.

Les investigacions també han permès determinar que en l’esquema de corrupció ordit per aquest empresari colombià hi jugava un paper cabdal Jorge Guillermo Wurms, un influent advocat del Panamà que també té la nacionalitat suïssa. El seu nom apareix com a fiduciari en algunes de les societats que utilitzava Álex Saab i se’l considera el “cervell” de la seva operativa a través de paradisos fiscals.

Jorge Wurms, segons informa la premsa d’aquest país centreamericà, ha estat agent comercial d’entitats com Crédit Suisse, UBS i Andbank. Després de l’escàndol protagonitzat per Álex Saab i la “cacera” encetada contra ell per l’FBI, ha “desaparegut” del Panamà i se suposa que està residint a Colòmbia, sota la protecció del president Iván Duque.

La peça separada del sumari BPA

Aquesta investigació de l’FBI sobre els vincles d’Álex Saab i Andorra no té res a veure amb la peça separada del sumari de la Banca Privada d’Andorra (BPA) que està focalitzada en Veneçuela. És justament tot el contrari.

Aquesta peça separada fa referència a un grup de 28 col·laboradors de Rafael Ramírez, que va ser un dels homes de la màxima confiança de l’expresident Hugo Chávez, que el va nomenar ministre de Petroli i Mineria (2002-14) i president de l’empresa estatal PDVSA. Després de la mort del líder de la “revolució bolivariana”, Rafael Ramírez va caure en desgràcia a ulls de Nicolás Maduro, que va encetar una furibunda depuració i persecució contra ell i els seus seguidors.

Per això, va haver de fugir del país i s’ha exiliat a Itàlia. En l’actualitat, Rafael Ramírez, que reivindica l’esperit inicial de la “revolució bolivariana”, és un dels referents més destacats de l’oposició contra la deriva dictatorial que pateix Veneçuela.

En aquest sentit, el règim de Nicolás Maduro és el primer interessat en què la justícia andorrana castigui durament els 28 col·laboradors de Rafael Ramírez que tenien comptes a la BPA, ja que el considera el seu “enemic polític”. En canvi, la investigació sobre Álex Saab que dirigeix l’FBI apunta directament contra la corrupció de l’actual president de Veneçuela.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.