Sànchez demana la presència del president espanyol a la taula de diàleg

El secretari general de JxCat defensa que la unilateralitat forma part del projecte de país i que no hi renunciaran

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez
El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que sigui present a la taula de diàleg, prevista per la setmana del 13 de setembre. Ho ha dit en una entrevista amb Catalunya Ràdio, en la qual ha considerat que el cap de l’Executiu central hauria de participar en la reunió “si es vol comprometre a fons en trobar una sortida” al conflicte.

No obstant això, Jordi Sànchez -seguint la línia del seu partit- s’ha mostrat escèptic amb la negociació amb l’Estat i ha advertit del “gran risc” que el PSOE vulgui utilitzar la taula de diàleg “per dividir l’independentisme i canviar el focus”. “Nosaltres no volem regalar fotografies“, ha assenyalat el secretari de Junts.

Sànchez ha indicat que l’escepticisme envers la Comissió Bilateral “no és un tema nou”, i ha assegurat que “és una obvietat que ningú, tampoc el president, creu que d’aquesta taula de diàleg en sortirà la solució al conflicte”. Com a exemple, ha manifestat que a hores d’ara els dos executius haurien d’haver començat una sèrie de contactes per preparar la reunió, però que no li consta que hagi ocorregut.

Respecte al marge de dos anys que el Govern català ha marcat, el secretari de JxCat ha assegurat que va ser un acord entre ERC i la CUP, “i a nosaltres ens sembla bé”. Sànchez, però, ha remarcat que a la taula s’haurien d’incloure “dos punts irrenunciables: amnistia i autodeterminació”, i ha reivindicat la unilateralitat com una “eina i un dret legítim quan un Estat nega drets”.

Sobre aquesta via, el secretari de Junts  ha considerat que “forma part del projecte d’aquest país” i que no s’ha de “demonitzar”, tot i que ha assenyalat que “una altra cosa és si s’ha d’activar o no, en quin moment i en quines formes”. “Si es repeteix el mateix que el 2017, possiblement passaria el mateix”, ha afirmat, per això “en aquests moments ningú proposa la unilateralitat per exercir-la ara”. Ha advertit, a però, “que el quan no sigui ara, no vol dir que hi renunciem“.

Respecte als pressupostos de la Generalitat, Sànchez ha considerat que no serà necessari arribar a cap acord amb el PSC ja que, a parer seu, els partits independentistes seran capaços d’arribar a un acord per aprovar-los. Pel que fa als comptes espanyols, però, el secretari general de Junts ha demanat una acció unitària i no regalar res: “Els vots independentistes només tenen sentit si són a canvi d’alguna cosa”.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari