La llei ‘Rider’ entra en vigor amb molts dubtes sobre la seva aplicació

La controvertida normativa obliga que els repartidors passin a ser assalariats en comptes de 'falsos autònoms'

La llei ‘Rider’ entra en vigor aquest dijous amb dubtes legals sobre les fórmules que les empreses faran servir per complir-la, el suport amb reserves d’algunes associacions i el rebuig d’altres. La norma, aprovada a mitjans de maig després d’un acord entre el govern espanyol, la patronal i els sindicats, busca que els repartidors passin a ser assalariats en comptes de ‘falsos autònoms’. La norma s’activa després que hagi expirat la moratòria de tres mesos impulsada pel govern espanyol, un període que hauria d’haver servit perquè les empreses del sector s’adaptessin a la nova realitat.

L’assumpte està lluny però d’estar resolt i de generar unanimitat. Ja des que la legislació va començar a ser debatuda, diversos col·lectius han sortit al carrer per denunciar el que qualifiquen de “laboralització forçada”, mentre que els que estan a favor assenyalen els nombrosos errors dels tribunals que han indicat que els repartidors no són autònoms.

Deliveroo
Les plataformes encara han de resoldre diverses qüestions sobre com s’adaptaran a la normativa. Així, la tardor es presenta calenta en el sector. D’entrada, el passat 30 de juliol, Deliveroo va anunciar que deixa Espanya per dificultats en la viabilitat del seu negoci al país. La decisió de la companyia implica obrir un procediment d’acomiadament col·lectiu que, segons un document enviat per l’empresa als riders, afecta 3.871 persones, entre repartidors i altre personal.

Glovo
Una altra patata calenta serà el nou model operatiu plantejat per Glovo. La companyia espanyola va anunciar el 28 de juliol que contractarà a 2.000 repartidors a Espanya abans que acabi l’any, però que seguirà operant amb autònoms (entre 7.000 i 10.000), sota un model que, segons ha defensat, “compleix la llei i segueix el criteri establert pel Tribunal Suprem i el Tribunal de Justícia de la UE”. Una cosa que no comparteixen ni CC OO ni UGT, que defensen que el que fa Glovo és un pols a l’Estat.

Aquesta mateixa setmana, CCOO ha interposat dues denúncies contra Glovo davant la Inspecció de Treball, tot assegurant que l’empresa fa “trampes” davant la llei rider. “Una de les querelles és per alertar que gran part dels repartidors de Glovo continuaran treballant com a autònoms tot i que la llei imposa la seva contractació laboral”, ha insistit el sindicat.

Uber Eats
D’altra banda, Uber Eats encara no ha especificat amb quin model treballaran, tot i que CincoDías informava aquesta setmana que la plataforma subcontractarà les seves flotes a tercers per complir la llei rider. La companyia confirma el seu “compromís” amb l’Estat i assegura que aquells que vulguin operar a través de la plataforma com a autònoms no podran fer-ho. L’empresa detallarà el funcionament del seu model avui mateix, coincidint amb l’entrada en vigor de la normativa, i insisteix en el fet que l’executiu espanyol garanteixi que “tots els operadors del sector compleixin les noves regulacions per competir en igualtat de condicions”.

Just Eat
La plataforma que no haurà de fer ajustos és Just Eat, ja que és l’única de les quatre grans plataformes que fa servir un model laboral propi. Coincidint amb l’entrada en vigor de la nova llei, l’empresa vol tenir ara una “xarxa pròpia” de repartidors. És per això que està negociant un conveni amb UGT i CCOO que, segons fonts sindicals, es tancarà passat l’estiu.

Llei “pionera”
Des del govern espanyol qualifiquen la llei de “pionera” davant uns canvis tecnològics “que són imparables”. Després de ser aprovada, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va destacar que la norma està “a l’avantguarda de la legislació internacional” i que no només és l’Estat qui està pendent de com s’implementa. “Ens consta que Europa ens està mirant”, va dir.

(Visited 96 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari