Investiguen el president del banc suís on van acabar els 65 milions de Joan Carles I

El fiscal suís Yves Bertossa posa sota la lupa a Yves Mirabaud per no haver informat de la donació a l'òrgan que lluita contra el blanqueig de capitals

Joan Carles I
Joan Carles I

El rei emèrit, Joan Carles I

El fiscal suís Yves Bertossa, que investiga la donació de 65 milions d’euros que l’Aràbia Saudita va fer a rei emèrit, ha decidit posar sota la lupa al president del banc Mirabaud & Cie, Yves Mirabaud, l’entitat on van anar a parar els 65 milions el 8 d’agost del 2008. El motiu pel qual està sent investigat és que podria haver incomplert l’obligació d’informar sobre aquesta operació sospitosa al Money Laundering Reporting Office Switzerland (MROS), l’òrgan que lluita contra el blanqueig de capitals.

Segons ha publicat El País, al principi de la investigació Bertossa ja va comunicar als responsables de Mirabaud & Cie que el banc, com a entitat jurídica, compareixeria en qualitat d’investigat per un presumpte delicte agreujat de blanqueig. El president de l’entitat només havia declarat com a testimoni fins ara, i de les seves paraules es va concloure que ni el departament de compliment del banc, que vetlla per la reputació de la institució, ni el departament jurídic coneixien que Joan Carles I era el seu client a través de la fundació Lucum.

Només sis membres de l’anomenat Consell d’Associats sabien que el beneficiari de la fundació panamenya era el rei emèrit, una decisió que Mirabaud va justificar al·legant discreció: “L’única raó per la qual es decideix mantenir la confidencialitat en el si del banc del nom d’aquest beneficiari era la següent: es tractava d’evitar una dispersió massa àmplia entre els empleats amb la intenció de mantenir la discreció”.

El secretisme existent va portar el fiscal suís a preguntar al president del banc si algun membre del Consell d’Associats va posar en dubte la legalitat de la donació que va rebre Joan Carles I d’Aràbia Saudita, i Mirabaud va respondre que no: “No recordo que hàgim demanat informació als assessors jurídics per saber si la seva condició de rei d’Espanya li permetia rebre aquests fons”. Tot i que la investigació segueix en curs, el fiscal Bertossa ja ha pogut acreditar que cap responsable ni membre del banc va exigir ni recomanar que es declaressin a la Hisenda espanyola els 65 milions d’euros.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.