Joan Carles I, un any fora d’Espanya i en el punt de mira de la Fiscalia

El pare del rei Felip VI vol tornar, però de moment espera els resultats de les investigacions de la justícia

Felip VI amb Joan Carles I
Felip VI amb Joan Carles I

Un any ha transcorregut des que Joan Carles I va decidir abandonar Espanya per l’enrenou causat per les notícies sobre els seus presumptes negocis irregulars a l’estranger i, encara que no hi ha indicis de quan podria tornar, el seu desig és fer-ho quan abans millor. “Té unes ganes boges de tornar”, apunten fonts del seu entorn per destacar el seu anhel de posar fi a la seva estada a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units).

Va ser el 3 d’agost de l’any passat quan va emprendre en secret el viatge des de Vigo (Pontevedra) a bord d’un avió privat després de passar la jornada prèvia a Sanxenxo amb el seu íntim amic Pedro Campos.

Hores després, la Casa Reial feia pública la carta enviada per l’emèrit a Felip VI en la qual li comunicava la seva “meditada decisió” de traslladar-se “fora d’Espanya” davant la repercussió pública de “certs esdeveniments passats” de la seva vida privada. A les dues setmanes, el Palau de la Zarzuela revelava el seu parador al país àrab.

Difícilment tornarà abans que la Fiscalia del Tribunal Suprem culmini les tres investigacions que manté obertes per aclarir si va poder cometre algun delicte una vegada que va deixar de ser inviolable en abdicar en el seu fill el juny de 2014.

La principal indagació, en curs des de juny de 2020, se centra en el cobrament de 65 milions d’euros per presumptes comissions per les obres de l’AVE de la Meca, a la qual s’uneix una altra sobre donacions no declarades i una tercera de possibles fons en paradisos fiscals.

Hisenda va incoar a més una inspecció sobre les dues regularitzacions fiscals emplenades per l’emèrit, especialment per la de 4,3 milions d’euros, saldada amb donacions d’empresaris amics seus.

L’últim front que se li ha obert és la demanda presentada per la qual va ser la seva amiga íntima, l’empresària Corinna Larsen, davant del Tribunal Superior britànic en què l’acusa, al costat del CNI, d’assetjar-la des de 2012, quan la seva relació va començar a deteriorar-se.

El primer aniversari de la fugida de l’emèrit, coincideix amb el despatx d’estiu que celebren avui l’actual rei, Felip VI, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el Palau de Marivent, a Palma de Mallorca.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.