Grifols projecta un laboratori de risc 3 a Andorra perquè en aquest país no hi ha cap mena de legislació ni de control

Si el fes a Espanya necessitaria l’autorització del Centre Nacional de Biotecnologia i estaria estrictament vigilat

Grifols

La projectada construcció d’un laboratori de recerca immunològica a Ordino (Andorra), que promou la multinacional catalana Grifols, provoca cada cop més inquietud. Al país del Pirineu, però també al sud de França, creixen les incerteses sobre aquesta instal·lació, qualificada amb un grau de risc 3 (GR3) –el famós laboratori de Wuhan és GR4–, on, segons ha transcendit, també s’hi faran experimentacions amb animals in vivo.

A mesura que passen els dies, i arriben noves informacions, es confirma la impressió que l’anunciat projecte no és un regal que el “vampir” Grifols (foto) fa a Andorra en un rampell de generositat. Al contrari, sembla clar que la multinacional catalana s’aprofita de la manca de legislació i de mecanismes de control que hi ha a Andorra en l’àmbit de l’experimentació biològica per col·locar-hi un laboratori que, en qualsevol altre país occidental, estaria sotmès a una exhaustiva reglamentació.

En un article publicat al diari Altaveu, l’economista i empresari Eusebi Nomen recorda que si aquest laboratori immunològic es volgués instal·lar a Espanya, hauria de rebre la preceptiva inspecció i aprovació de la Comissió de Bioseguretat del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Les experimentacions amb animals in vivo també haurien de comptar amb el vistiplau previ del Comitè Ètic en Experimentació Animal del CNB.

Però a Andorra no hi ha organismes equivalents ni al CNB ni al CSIC, ni professionals capacitats per exercir les imprescindibles tasques de control sobre un laboratori d’aquestes característiques. Tampoc hi ha una legislació específica que reguli un sector tan complex i potencialment perillós com el de la biotecnologia. Eusebi Nomen també posa l’accent en la manca de preparació i de mitjans específics del cos de bombers d’Andorra per actuar davant un possible cas d’emergència en aquestes instal·lacions. Per la seva banda, el Govern de Xavier Espot dona un suport entusiasta al laboratori GR3 de Grifols, i fins i tot ha cedit gratuïtament els terrenys i li donarà una subvenció de 5 milions d’euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides