JxCat aposta per Francesc Pena per ocupar la secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana

L’home que va desmantellar Com Ràdio per convertir-la en un aparell de propaganda convergent podria repartir els més de 30 milions d’euros de publicitat institucional

Francesc Pena, ex-conseller delegat de la XAL i possible nou secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat

L’atenció de molts mitjans de comunicació està centrada en saber qui serà el nou secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat. És un dels pocs càrrecs que encara queda per nomenar i mou molts diners.  S’encarrega de repartir la publicitat institucional als mitjans. És una quantitat que no baixa dels 30 milions d’euros, molt més dels que el govern de la Generalitat aporta a aquests mitjans en forma de subvencions directes. Aquesta secretaria depenia del Departament de Vicepresidència i després de la remodelació del govern depèn del d’Economia i Hisenda, que dirigeix Jaume Giró. Ha passat de dependre, doncs, d’un departament en mans d’ERC a un altre de JxCat. Un dels noms que sona més fort per ocupar-la és Francesc Pena.

Pena és un home de la vella guàrdia de Convergència Democràtica que va accedir a la direcció dels mitjans de comunicació de la Diputació de Barcelona després que un pacte entre aquest partit i el PP fes fora els socialistes de la direcció d’aquesta corporació provincial. Va arribar a COMRàdio, l’emissora de ràdio de la Diputació, dient que era amic de Francesc Homs, aleshores portaveu del govern de la Generalitat, i que a partir d’aquell moment manava ell. Ho va fer abans que es produís el seu nomenament formal. Entre les seves decisions destaca l’acomiadament d’una quinzena de treballadors que considerava massa propers als socialistes i Iniciativa per Catalunya-Verds, el fitxatge de Marcela Topor, esposar de Carles Puigdemont, per fer un programa setmanal en anglès pel qual cobra 6.000 euros mensuals des de 2018 i el tancament de COMRàdio i la seva dissolució dins una nova Xarxa Audiovisual Local (XAL), que va absorbir també les produccions televisives dels mitjans de comunicació de la Diputació.

Pena va passar a l’ombra després del retorn dels socialistes a la presidència de la Diputació i va ser substituït per Lluís Garriga, el 2019. Des d’aleshores, ha ocupat càrrecs de confiança periodística de JxCat tant a la seu del partit com al seu grup del Parlament de Catalunya. Actualment està intentant  crear una xarxa de ràdios alternativa a la XAL controlada per JxCat a partir de la privatització d’emissores municipals.

També sonen dos noms per ocupar la secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana: Núria Llorach, l’actual presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i Antoni Molons, que ha hagut d’abandonar la secretaria de Comunicació del Govern de la Generalitat, que depèn de Presidència, que abans ostentava JxCat i ara és d’ERC. El nomenament de Llorach suposaria l’afebliment del control de JxCat de la CCMA, ja que ara hi té majoria i si marxés quedarien només tres consellers: un de JxCat, un d’ERC i un del PP. Antoni Molons és el famós “un tal Toni” que va ser citat per diversos testimonis del judici per l’1-O al Tribunal Suprem com a responsable d’operacions secretes de promoció i finançament del referèndum.

La cursa pel càrrec és a punt d’arribar al seu final i Francesc Pena sembla que porta un cert avantatge poc abans de trencar la cinta de la meta.

(Visited 716 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “JxCat aposta per Francesc Pena per ocupar la secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana”

Feu un comentari