Centenars de milers d’espectadors de TV3 ignoren els seus darrers documentals sobre el procés

Vicent Sanchis en col·loca cinc en dues setmanes amb una acollida discreta d’audiència mentre que es nega a emetre ‘Federal’

Caretes d'entrada de quatre documentals 'processistes' emesos per TV3 les darreres setmanes

La profusió de documentals processistes emesos per TV3 els darrers dies està posant de manifest que part de la seva audiència no hi està interessada. Entre el 25 d’abril i el 9 de maig, la televisió pública de la Generalitat ha inclòs a la seva programació cinc documentals dels que normalment assolien gran acceptació entre una audiència entregada a la causa de l’independentisme i el rebuig de tot allò que vingui del govern i la justícia espanyola. Centenars de milers dels espectadors que van veure documentals similars ara fa un parell o tres d’anys ara prefereixen mirar altres cadenes de televisió o, simplement, dedicar-se a d’altres activitats quan TV3 n’emet de nous que són semblants o idèntics a aquells.

El diumenge 25 d’abril, TV3 va emetre el tercer capítol de la sèrie El judici, dedicada a revisar en vuit entregues el procés penal als dirigents independentistes acusats d’organitzar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i de proclamar la independència uns dies després. El diumenge següent, el 2 de maig, va emetre el quart capítol de la sèrie i una hora abans va programar el documental La Corona retratada, dins el programa 30 minuts. El 4 de maig va ser el torn per Jorge Fernández Díaz contra el mal. En aquest cas va ser el programa Sense ficció l’encarregat d’incloure un reportatge decantat a favor de les tesis processistes, realitzat per DLO Magnolia i Frame Audiovisual, una empresa del grup mediàtic de José Antich. Finalment,  el 9 de maig, va tocar el cinquè capítol d’El judici, realitzat per Mediapro: Relat de violència.

Tots aquests documentals haurien tingut un seguiment enorme anys enrere. Però els números de l’audiència donats a conèixer per la pròpia Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) demostren que els espectadors de TV3 estan cansats de veure documentals i reportatges que els expliquen coses que ja saben i que ja han vist moltes vegades a la televisió pública de la Generalitat. Només el reportatge dedicat a desgastar la imatge de la monarquia espanyola va mantenir un cert nivell elevat d’audiència, tot i que inferior a la que tenien documentals similars emesos els anys 2018 o 2019.

La Corona retratada, segons Kantar Media, l’empresa contractada per la CCMA per fer el seguiment de l’audiència dels mitjans que gestiona, va tenir 578.000 espectadors. El 15 d’octubre de 2019, un documental realitzat també pel pool mediàtic de José Antich –1-O, cas obert– havia tingut 644.000 espectadors, quasi 70.000 més. La comparació amb els capítols d’El judici encara és més dolorosa pels autors de la sèrie i la direcció de TV3 que els va comprar per 440.000 euros. Tota la veritat, el tercer capítol, va tenir 302.000 espectadors, i el quart –Llei i ordre– es va quedar en els 238.000. Jorge Fernández Díaz contra el mal en va tenir 384.000.

Del poc interès dels seguidors habituals de TV3 per la sèrie de Mediapro n’és bona prova que Tota la veritat va tenir 276.000 espectadors menys que La Corona retratada, que s’havia emès immediatament abans. Encara queden tres capítols d’El judici per emetre i no està previst o anunciat que 30 minuts o Sense ficció tinguin en cartera nous documentals processistes. Però, obsessionat com està el director de TV3, Vicent Sanchis, per mantenir el seu lideratge mensual ajustat d’audiència, faria bé de descartar-ne de nous si no vol quedar per darrera de Telecinco aquest mes de maig. Mentre, Sanchis es nega a emetre per TV3 el documental Federal, realitzat per Albert Solé que explica que la major part de països estan organitzats amb sistemes federals.

A finals d’abril, Federalistes d’Esquerres, l’associació que ha promogut aquest documental, va denunciar a la Sindicatura de Greuges que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, tot i que li ho va demanar ja fa quasi un any, no ha intercedit davant la CCMA perquè TV3 emeti aquest documental. El març de 2018, l’associació federalista va fer arribar el documental a TV3. Després de les seves queixes perquè no l’emetia, Vicent Sanchis va programar-lo el dissabte 17 d’octubre de l’any passat al Canal 33 i coincidint amb un partit de futbol del Barça. La CCMA va pagar 800 euros als autors de Federal que es van sentir maltractats i per això exigeixen que es programi al primer canal i en un bon horari.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides