TV3 estrena la sèrie ‘El judici’ “feta des del punt de vista dels advocats defensors”, segons Mediapro

El PSC pregunta a la CCMA “com pensa equilibrar l’emissió d’aquests vuit documentals sobre l’1-O per complir la missió de servei públic i defensa del pluralisme que té encomanada”

La narració dels vuit documentals de la sèrie que Mediapro ha produït sobre el judici del Tribunal Suprem als dirigents independentistes que van organitzar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i van proclamar la independència de Catalunya, que TV3 comença a emetre aquest diumenge, està “feta des del punt de vista dels advocats defensors”. Així ho ha avançat la productora de Jaume Roures i Tatxo Benet en la nota de premsa que han publicat al web de l’empresa. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha pagat 440.000 euros per aquests documentals, els dos primers dels quals s’emetran la nit d’aquest diumenge 18 d’abril. La diputada socialista Beatriz Silva ha entrat una pregunta a la Mesa del Parlament perquè la traslladi a la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, on li demana “com pensa equilibrar l’emissió d’aquests vuit documentals sobre l’1-O per complir la missió de servei públic i defensa del pluralisme que té encomanada”.

Aquests dos primer capítols de la sèrie, que du el nom d’El judici, es veuran una setmana després que el programa 30 minuts, de TV3, emetés el documental Pujol: els secrets d’Andorra. Aquest documental tracta de la fortuna que va amagar a la banca andorrana el clan familiar de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. L’oposició parlamentària exigia TV3 que fes un documental sobre els negocis de la família Pujol des de que l’expresident va confessar, el juliol de 2014, que va tenir una fortuna oculta a l’estranger durant 34 anys. El director de TV3, Vicent Sanchis, s’havia negat fins ara a programar-lo amb l’excusa que faltava la versió de l’ex-president. Finalment, al documental emès per Sense ficció hi té un protagonisme destacat un dels seus fills, Josep Pujol. La sèrie El judici no apareix dins del 30 minuts. Simplement, apareix a la graella de la programació de diumenge.

A El judici la veu conductora la posa l’actor Jordi Boixaderas i, com explica Mediapro al seu comunicat, parla per boca dels advocats de la defensa. A les vuit hores d’aquesta sèrie només hi surt una veu de la part acusadora, el fiscal de la sala segona del Tribunal Suprem, Javier Zaragoza. Són “les seves primeres i úniques declaracions referents al judici”, segons els autors dels reportatges. La resta de veus que hi intervenen són Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, tres dels polítics jutjats, Jody Williams, premi Nobel de la Pau, Carles Puigdemont, ex-president de la Generalitat fugit a l’estranger per estalviar-se el procés,Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Roger Torrent, president del Parlament, i experts i juristes com August Gil-Matamala, advocat expert en drets humans, José Guevara, membre del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU, Enrique Gimbernat, jurista, Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont i diputat de JxCat al Parlament, Olga Tubau, advocada penalista, Joaquín Giménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, i Anaïs Franquesa, coordinadora d’International Trial Watch, entre d’altres.

A part del biaix que suposa plantejar la sèrie des de l’òptica dels defensors costa de veure quines novetats poden aportar les vuit hores d’El judici, sobretot veient les preguntes que es plantegen els autors en el primer dels capítols, titulat Qüestions prèvies: Qui són els processats i de què se’ls acusa? Qui forma les acusacions i el tribunal? Quines seran les estratègies de les defenses?”. Preguntes de les quals, evidentment, tothom fa anys que en sap les respostes.

Beatriz Silva pregunta també a la CCMA si ja ha previst com compensar una sèrie tan partidista i quan s’emetran els documentals que ho facin. A més, demana perquè s’han pagat 440.000 euros per adquirir-la “tot i que el director de TV3 va assegurar a la Comissió de Control de la CCMA del Parlament que no hi havia recursos per fer-ho”. La diputada socialista es refereix a la intervenció al Parlament en què Sanchis va intentar buscar justificacions davant l’escàndol polític i mediàtic que es va produir en saber-se que Tatxo Benet volia cobrar 800.000 euros per aquests reportatges. En aquell moment, Benet s’havia queixat que Sanchis li deia que no tenia pressupost per adquirir-los. Després d’una visita del directiu de Mediapro a Albert Castellanos, secretari general del departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, TV3 va trobar els 440.000 euros amb què ha comprat els vuit capítols que es començaran a veure diumenge. Benet considerava que la seva emissió tenia sentit abans de les eleccions al Parlament del 14 de febrer per poder influir en el seu resultat. Les eleccions ja han passat però no es descarta que n’hi torni a haver aviat i Benet i Mediapro aconsegueixin així l’efecte electoral al qual aspiraven amb El judici.

(Visited 499 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari