Històrica victòria judicial dels veïns de Montcada i Reixac contra la contaminació de la cimentera

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, és partidari que la fàbrica continuï funcionant

La centenària fàbrica de ciment que hi ha a Montcada i Reixac no té la preceptiva Autorització Ambiental Integrada (AAI) i, per tant, no pot funcionar. Aquesta és la conseqüència immediata i inapel·lable de la resolució del Tribunal Suprem, que ha decidit no admetre a tràmit els recursos presentats per la Generalitat i per l’empresa propietària de la cimentera, el grup suís LafargeHolcim, contra dues sentències anteriors del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dels anys 2019 i 2020.

La Generalitat va atorgar l’AAI a la cimentera de Montcada i Reixac l’any 2015, a partir d’un estudi d’impacte ambiental realitzat l’any 2008. Però la tramitació administrativa d’aquest estudi es va fer de manera incorrecta, a banda que contenia múltiples irregularitats, segons denuncia l’Associació de  Veïns del barri de Can Sant Joan, que lidera la batalla contra la contaminació d’aquesta fàbrica.

Aquest error administratiu, atribuïble a l’aleshores conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha desembocat en la contundent sentència del Tribunal Suprem, que, en certa manera, fa justícia històrica als greus perjudicis ambientals que, des de fa més de 100 anys, ha provocat i provoca la cimentera. El futur de la fàbrica, que té 70 treballadors en plantilla, però que dona feina indirecta a uns 200 més, és ara mateix una incògnita., que s’haurà d’aclarir en els pròxims dies.

L’actual responsable de les competències mediambientals de la Generalitat, el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, defensa a capa i espasa la continuïtat de les activitats de la fàbrica i assegura que empra les Millors Tècniques Disponibles (MTDs) per lluitar contra la pol·lució.   Però el cert és que la planta de LafargeHocim està fora de la llei i ha d’aturar l’activitat.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (En Comú Podem), ha celebrat la resolució del Tribunal Suprem. L’Ajuntament fa costat a les denúncies veïnals contra les molèsties que genera la cimentera i també ha interposat una demanda judicial per la contaminació sonora que provoca.

La fàbrica de ciment de Montcada i Reixac es va posar en marxa l’any 1917. Era propietat d’Asland, l’empresa del comte de Güell, que aprofitava la pedrera del Turó de Montcada per obtenir ciment pòrtland. L’any 1989, el grup Lafarge, que posteriorment es va fusionar amb la corporació suïssa Holcim,  va comprar  Asland.

Els veïns de Montcada i Reixac van organitzar les primeres manifestacions contra la contaminació de la cimentera l’any 1974. Des d’aleshores, s’ha aconseguit clausurar la pedrera i que l’empresa introdueixi millores per minorar la pol·lució. Però les molèsties ambientals continuen.

Els Hostalets de Pierola, la creu
La històrica victòria judicial aconseguida pels veïns del barri de Can Sant Joan i l’Ajuntament de Montcada i Reixac contra la contaminació que genera la cimentera de LafargeHolceim contrasta amb la nul·la consciència ecològica que han demostrat la majoria dels veïns dels Hostalets de Pierola (Anoia).

En un referèndum celebrat el 21 de març passat, el 58% del veïnat va donar suport a la modificació del pla urbanístic municipal per tal que es pugui ampliar l’abocador de deixalles de Can Mata, el més gran de Catalunya, que explota l’empresa Cespa (Ferrovial). En aquesta zona s’hi han trobat valuosíssimes restes paleontològiques.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides