La substitució de Cuevillas, en mans d’ERC i la CUP

Els comuns proposen Lucas Ferro després que Junts anunciés el nom d'Aurora Madaula

Jaume Alonso-Cuevillas
Jaume Alonso-Cuevillas

ERC i la CUP tenen la darrera paraula sobre la substitució de Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari segon de la Mesa del Parlament, anunciada per Junts aquest cap de setmana després que Cuevillas qüestionés la desobediència.

La substitució del secretari segon depèn del ple i només podrà tirar endavant, així doncs, si els altres partits independentistes de la cambra, amb els quals Junts no va aconseguir recentment tancar un acord d’investidura, donen el vistiplau.

Després que Junts anunciés que proposa com a nova secretària segona Aurora Madaula, diputada i també dirigent del Consell per la República, com una figura de consens entre la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i els màxims dirigents de Junts, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, En Comú Podem, que va quedar fora d’una Mesa on l’independentisme es troba sobrerepresentat, ha plantejat el nom de Lucas Ferro.

En concret, en una entrevista a Vilaweb, Cuevillas va considerar una “bestiesa” tramitar una “resolució que no porta enlloc”, en referència a la possibilitat de desobeir des de la Mesa de la cambra el Tribunal Constitucional tramitant resolucions sobre l’autodeterminació, com s’havia fet anteriorment. Posteriorment, va afegir que vol una confrontació “intel·ligent” amb l’Estat, “i no merament simbòlica”, i que va ser “imprudent” usar l’expressió “bestiesa”.

La negociació
L’afer Cuevillas ha saltat en ple compte enrere per tancar un acord de govern abans que s’exhaureixi el termini legal i es convoquin eleccions automàticament. ERC, en espera de tractar el relleu amb Junts, es preveu que hi digui la seva durant les pròximes hores. La CUP, per boca de la diputada Eulàlia Reguant, ha afirmat que les relacions entre ERC i Junts són pitjors que durant l’anterior legislatura, i ha considerat que Junts vol “guanyar als despatxos el que va perdre a les urnes”, en referència al fet que ha deixat de ser el primer partit de l’independentisme.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides