Preacord ‘indepe’ per protegir els diputats encausats fins al veredicte

Els partits independentistes debaten l'acord que afavoriria els investigats, que podrien exercir fins a sentència ferma

Damunt la taula de la negociació oberta entre ERC, Junts i la CUP per formar govern, hi ha la situació dels diputats independentistes investigats per la justícia o bé pendents de judici per causes vinculades al procés. Elsa Artadi, portaveu de la formació, ha assegurat després de la reunió de l’executiva del partit, que existeix un “preacord” per un “decàleg” pensat per reformar el reglament del Parlament davant dels casos susceptibles d’esclatar aquesta legislatura. Junts recorda el precedent de Quim Torra, que va perdre l’acta de diputat quan encara no havia estat inhabilitat en ferm pel Tribunal Suprem.

Hi ha força casos damunt la taula. Per exemple, Roger Torrent, expresident del Parlament, i Eusebi Campdepadrós, secretari de la mesa en l’anterior legislatura; també Meritxell Serret, exconsellera republicana, que acaba de tornar de Brussel·les, o l’exconseller Lluís Puig, que continua a Brussel·les; Pau Juvillà, membre de la mesa i representant de la CUP, o Dolors Sabater, cap de files dels anticapitalistes; Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, d’ERC.

També hi ha el cas de Laura Borràs, la nova presidenta de la cambra. Està investigada pel Tribunal Suprem per un presumpte cas de fraccionament de contractes mentre era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (TC).

El “límit” que consta en aquest preacord, segons ha determinat Artadi, és la sentència “ferma”. Introduir aquestes modificacions incloses en el decàleg que negocien Junts, ERC i la CUP passa per una reforma del reglament del Parlament. “Fins aquell moment, la presumpció d’innocència s’ha de preservar”, ha apuntat Artadi.

El que està al centre del debat és, en concret, l’article 25.4 del reglament del Parlament: “En els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la comissió de l’Estatut dels diputats”.

(Visited 330 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari