Els centres que donen feina als discapacitats a la vora del col·lapse

Tres de cada quatre centres a Catalunya han tancat l'any amb pèrdues econòmiques

Michael Kissel, 36, transports paper to be shredded at the Westmoreland County Blind Association in Greensburg. Kissel, who has Down syndrome, said he earned $57 on his last biweekly paycheck.

El 77,6% dels Centres Especials de Treball estan en situació de pèrdua econòmica perquè, en aquest 2020, no han facturat el previst. A Catalunya hi ha 205 d’aquests centres, que donen feina i ocupen unes 16.333 persones amb discapacitat intel·lectual i unes 9.500 que pateixen un trastorn mental. Aquestes persones registren les taxes més baixes d’ocupació. En declaracions de Carles Campuzano, director de Dincat, entitat que agrupa les diferents associacions del sector: “És una responsabilitat pública garantir les oportunitats d’ocupació de les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental, dos col·lectius que tenen una taxa d’atur del 43%, molt per sobre del de la resta de població, i que tenen el dret, com tothom, a una vida laboral digna”.

La crisi sociosanitària de la pandèmia no ha fet més que empitjorar un sector, infrafinançat, que arrossega una greu situació econòmica des de fa deu anys i que va començar amb les retallades pressupostàries del govern d’Artur Mas.

A més, i segons expliquen des d’AMMFEINA i Dincat, representants de les entitats i associacions d’iniciativa social, el sector de la inclusió laboral està en un punt de fragilitat molt greu per què, als mals resultats econòmics, s’ha de sumar que, en només tres anys, s’ha incrementat en un 35% la massa salarial de plantilla sense que hagi augmentat el finançament de la Generalitat. Les associacions demanen a l’Administració que es posi al dia respecte a les subvencions per poder fer front a totes les despeses.

La situació d’aquests centres és molt preocupant, tant, que tres de cada quatre, han tancat amb pèrdues al voltant del 25%. Una situació insostenible a què volen fer front demanant un pla de xoc que contempla l’augment del finançament per pal·liar els efectes de la crisi i blindar els llocs de treball que ofereixen aquestes entitats. Cal, argumenten des del Dincat i AMMFEINA, preservar i garantir els llocs de treball d’aquest sector. Al voltant del 10% de persones amb discapacitat han perdut la seva feina en empreses ordinàries a causa de la crisi de la Covid-19.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides