Els locals comercials que han tancat per Covid pagaran el 50% del lloguer

La Generalitat força els propietaris a negociar i estableix retallades en les rendes si no hi ha acord
Bars i resturants de Catalunya, tancats

El Govern ha aprovat un decret d'obligat compliment perquè els arrendataris i propietaris de locals comercials puguin negociar el lloguer, arran de la crisi de la pandèmia per la Covid. Si les parts no arriben a cap acord, es podrà reduir fins al 50% el preu del lloguer mentre duri la situació adversa, en funció de la reducció de l'activitat.

Amb aquest decret s'evitarà que calgui anar a les instàncies judicials per poder negociar o recórrer el contracte de lloguer amb el propietari. Permet aplicar immediatament la clàusula "rebus sic stantibus", que s'inclourà al Codi Civil a través d'una reforma que podria trigar dos anys.

El decret aprovat aquest dimarts al Consell de Govern preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" a les condicions del contracte d'arrendament.

Es prioritza que llogaters i propietaris arribin a acords particulars, però, si al cap d'un mes no s'hi ha arribat, es força la reducció al 50% en cas de tancament forçós per la pandèmia.

Si el tancament és parcial -segons les mesures decretades per les autoritats-, la reducció del preu del lloguer serà proporcional a la meitat de la pèrdua de l'aprofitament de l'immoble, segons les reduccions d'horaris o altres limitacions.

En el cas dels restaurants, bars o botigues amb productes per endur-se o enviaments a domicili, es considera que el negoci està tancat i, per tant, el lloguer també es reduirà a la meitat.

Una altra cosa seran les empreses i activitats que tinguin restriccions d'aforament o de serveis: la rebaixa serà proporcional, i sempre repartida entre propietari i llogater.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides