La nova llei de Memòria permetrà investigar els crims del franquisme

El govern espanyol aprova l'avantprojecte que s'espera que entri en vigor en la primera meitat de 2021
Valle de los Caidos
Valle de los Caidos

El govern espanyol obre la porta a investigar les violacions de drets humans del franquisme. La creació d'una Fiscalia de Sala de Memòria Democràtica en el Tribunal Suprem és un dels aspectes que inclou l'avantprojecte de llei que ha aprovat el Consell de Ministres aquest dimarts.

Sobre si el funcionament d'aquesta Fiscalia pogués entrar en col·lisió amb la llei d'amnistia de 1977, fonts del govern asseguren que la llei la faculta per investigar violacions de drets humans, en virtut dels acords internacionals de drets humans que ha signat Espanya.

Segons el text de l'avantprojecte, aquesta nova fiscalia podrà practicar diligències i exercir les seves funcions en qualsevol procés, exigint responsabilitats quan es refereixin a fets de la Guerra Civil i la dictadura i violacions de drets humans incloent els que van tenir lloc abans de la Constitució de 1978.

La possibilitat d'investigar crims comesos des del 1936 fins al 1978 és una de les novetats d'una llei que el Govern vol que introdueixi la memòria democràtica i l'estudi de què va passar durant la Guerra Civil i la dictadura a les escoles i en la formació dels professors.

D'acord amb el que ha explicat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, la inclusió de matèries relativa a la Memòria Democràtica dins el currículum escolar de l'educació secundària obligatòria (ESO) i Batxillerat es farà per mitjà de la nova Llei d'Educació que es tramita a hores d'ara al Congrés. També figurarà en la formació més primerenca dels docents.

La llei també contempla multes de fins a 150.000 euros als assistents a manifestacions que duguin banderes inconstitucionals. D'altra banda, com ja s'havia comentat amb anterioritat, preveu convertir el Valle de los Caídos en un cementiri civil, però no aclareix si s'enderrocarà la creu. També es modificarà la llei d'associacions per prohibir fundacions que exaltin la dictadura o el dictador, com ara la Fundació Franco. I es farà un pla nacional d'exhumacions i un banc d'ADN per identificar les restes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides