Rebrota la divisió JxCat-ERC pel veto a publicar la reprovació del rei

Tot i la insistència postconvergent, els republicans resten importància que no es recullin les resolucions
Josep Costa amb el president Roger Torrent
Josep Costa amb el president Roger Torrent

L'últim ple abans de vacances torna a evidenciar les diferències entre els socis de govern de la Generalitat: JxCat i ERC. Després de l'advertència dels lletrats i el veto dels funcionaris a publicar en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya algunes de les resolucions del ple en què es va reprovar el rei, els postconvergents insisteixen en la necessitat de la publicació, mentre que els republicans treuen ferro a l'assumpte.

JxCat entén ineludible la publicació. Després que el president del grup parlamentari, Albert Batet, amenacés els funcionaris que es neguessin a fer-ho, el president Quim Torra publicava a Twitter: "El ple del Parlament és sobirà. Cap funcionari no pot decidir si es publica o no una resolució votada pel Ple. Vaja, fins aquí podíem arribar". Ara, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, fa un pas endavant i es mostra disposat a publicar ell mateix, sota les seves responsabilitats, les resolucions al complet, amb les parts que els lletrats van advertir com inconstitucionals, i el president Torra l'anima a fer-ho.

Els republicans, que veuen com JxCat torna a assenyalar el president del Parlament, Roger Torrent, com a responsable de la controvèrsia, ho veuen diametralment diferent. El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, assegura que "correspon als serveis jurídics de Parlament" decidir si es registren aquelles resolucions. Això no obstant, assegura que "el Tribunal Constitucional pot dir missa". "Que no es publiquin no esborra res", afirma, ja que, més enllà de si s'acaba publicant la totalitat o una part de les resolucions, segons ell això "no treu valor al posicionament polític del Parlament".

El tema és que divendres els lletrats van advertir a la Mesa que hi havia punts que podien xocar amb el TC. El secretari general del Parlament va decidir no publicar determinades resolucions. Està advertit pel TC, com també ho estan els membres de la Mesa i el president Torrent, amb possibles conseqüències penals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides