La Mesa del Parlament sosté al judici que no tenia voluntat de desobeir

Comença el tercer judici per l'1-O després del procés contra els líders polítics i civils i la cúpula dels Mossos
La anterior Mesa del Parlament, acusada del delito de desobediencia

Els exmembres de la Mesa del Parlament durant la presidència de Carme Forcadell han declarat aquest dimecres en la primera sessió del judici que se celebra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els acusats, Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó han assegurat que la Mesa no podia frenar que es debatés sobre les lleis del procés perquè no entraven en el contingut del que es debatia. Així, han negat que hi hagués voluntat de desobeir el Tribunal Constitucional.

Aquest és el tercer judici per l'1 d'octubre. Després del procés contra els líders polítics i civils del referèndum i contra la cúpula dels Mossos, aquest dimarts s'han assegut al banc dels acusats els membres independentistes de la Mesa del Parlament que liderava Forcadell, que va ser separada de la causa cap al Suprem.

La fiscalia demana 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per desobediència per haver permès que es debatessin i es tramitessin les lleis que emparaven el referèndum, les conegudes com a lleis de desconnexió desobeint les indicacions del TC. L'advocacia de l'estat demana penes lleugerament inferiors.

Els acusats han coincidit a assenyalar que la Mesa del Parlament es limitava a analitzar les qüestions formals sense entrar en el contingut que s'anava a debatre en els plens i han subratllat que aquest òrgan parlamentari no tenia capacitat per a modificar ni per impedir cap iniciativa parlamentària si complia amb els requisits formals per a ser debatuda en el ple.

Mireia Boya és l'única acusada en aquesta causa que no va formar part de la Mesa del Parlament i està acusada per haver presentat la proposta per a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica per desconnectar jurídicament amb l'Estat. L'exdiputada de la CUP ha defensat que el seu grup parlamentari volia "avançar en el camí de la independència de Catalunya" i que van actuar segons el que establia el seu programa electoral.

D'altra banda, Vox ha esperat fins a última hora, però finalment ha retirat l'acusació d'organització criminal contra els membres de la mesa del Parlament. El partit ultra demanava una pena de fins a 12 anys de presó contra els acusats malgrat que tot feia preveure que aquest delicte no tiraria endavant per la sentència del Tribunal Suprem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari