‘Zapateando’ en defensa dels CAPs

Les entitats de defensa de la salut pública dipositen sabates velles davant del Departament de Salut per denunciar que el govern de la Generalitat ha portat a una situació límit els centres d’atenció primària en plena pandèmia
Concentración ante el Departamento de Salud exhibiendo zapatos viejos
Concentración ante el Departamento de Salud exhibiendo zapatos viejos para defender los CAPs

La Marea Blanca de Catalunya, el Fòrum Català d’Atenció Primària, la Capçalera i Rebel·lió Atenció Primària han convocat aquest matí una concentració davant el Departament de Salut de la Generalitat per denunciar la situació en què es troben els centres d’atenció primària (CAPs). L’acte, que s’ha convocat amb el lema de "Zapateando per l’Atenció Primària, defensem els CAP!" i que ha aplegat un parell de centenars de persones, ha consistit en dipositar sabates velles a la porta de la conselleria simbolitzant la necessitat de modernitzar i tractar dignament els treballadors i els serveis que ofereixen aquests centres.

Els treballadors dels CAPS han signat un manifest en el qual expliquen que “durant la crisi sanitària deguda a la pandèmia pel coronavirus, la capacitat resolutiva de l’Atenció Primària s’ha posat al límit de les seves possibilitats. Desgraciadament, s’ha fet evident la dècada de retallades en recursos i en personal, i la persistència de polítiques de gestió sanitària fetes des d’una visió centrada en l’hospital i el benefici econòmic”. Les entitats que han organitzat la concentració assenyalen que “l’Atenció Primària ha fet aquests darrers mesos un esforç que l’ha portat al límit: personal esgotat, centres de salut tancats o reduïts a la mínima expressió”. “Si abans de la pandèmia la seva tasca ja era difícil, avui en dia esdevé impossible”, denuncien.

Consideren, a més, que “malgrat la necessitat de fer el seguiment de la pandèmia i vigilar els rebrots, l’Atenció Primària no es reforça amb personal i a sobre es pretén que sigui el d’un període de vacances normal” i que “la realitat que viuen a molts pobles amb els consultoris tancats i els barris amb ambulatoris plens de barreres per accedir-hi, passant per la necessitat  d’infraestructures dignes que tenen molts centres de salut, és ignorada conscientment pel govern”.

Entre les exigències que plantegen els convocants de la mobilització d’avui hi ha que s’obrin tots els CAPs en el seu horari íntegre i es mantingui l’horari d’atenció fins les 20 hores per garantir l’accessibilitat de la població, sobretot de la classe treballadora, que es consolidi el paper del Servei de Vigilància Epidemiològica perquè, en situacions com l’actual pandèmia, pugui fer un seguiment acurat dels contactes dels casos de la covid-19 confirmats o en investigació, que es doti l’Atenció Primària dels recursos necessaris i que es garanteixi unes condicions adequades per les treballadores “que actualment pateixen unes càrregues de treball incompatibles amb l’atenció de qualitat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides