Alcaldes del Pirineu i entitats de tot Catalunya es rebel·len contra el conseller Damià Calvet

Denuncien que el debat de la nova Agència de Patrimoni Natural "s'ha dut a terme d'una forma que no és pròpia d'una societat democràtica"
Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat
Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat

El Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà, la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) i l'Ajuntament de Bellver han promogut un manifest en el qual expressen el seu rebuig a la creació de la nova Agència de Patrimoni Natural que ha impulsat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. El manifest el dirigeixen "a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al president de la Generalitat i a la societat catalana en la seva globalitat".

Un total de quatre Consells Comarcals, gairebé 50 ajuntaments, les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), a més d'organitzacions empresarials i sectors econòmics, col·legis professionals, associacions de defensa forestal i el sector agrari, s'han adherit al manifest per reafirmar la seva oposició a la Llei de creació de l'Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB).

Els signants del manifest denuncien que "aquesta Llei s'ha impulsat sense demanar ni l'opinió ni la participació dels principals actors i sectors del territori, ni dels municipis als quals afectarà més intensament", i afegeixen que "pensem que en aquest cas el procés legislatiu s'ha dut a terme d'una forma que no és pròpia d'una societat democràtica avançada en què el Govern i el Parlament impulsen les lleis respectant els principis democràtics bàsics d'informació, transparència i participació de tots els sectors afectats".

El manifest també lamenta que "ni el Govern ni els diferents grups polítics han explicat quina és la voluntat real de la Direcció General de Polítiques Ambientals, que és qui impulsa aquesta Llei, menystenint i ignorant els ens locals i el món rural de forma deliberada".

Els signants declaren que "aquesta forma d'actuar revela també un autèntic menyspreu pel territori, pels pagesos i pels ramaders, pels propietaris dels boscos i pel sector agroforestal català, cosa que es veu confirmada per la seva exclusió de la governança de l'Agència projectada, en la qual queden relegats a un paper purament testimonial, tal com demostra la composició i l'estructura del seu Consell de Direcció".

Per tot plegat, els signants demanen "que s'ajorni l'aprovació d'aquesta Proposició de llei fins que no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats", i "que no s'incrementi la burocratització de la gestió mediambiental en el nostre país, amb l'augment de despesa que això suposa, sinó que se simplifiqui, començant per unificar en un sol departament les competències relatives al medi ambient, al medi natural i al món rural".

DOCUMENT: Llistat de manifestos impulsors i adhesions​
DOCUMENT: Manifest en relació a la Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural

Fàbrega vol deixar al marge l'Ajuntament de la Seu de la revolta del Pirineu contra el conseller Calvet

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, el neoconvergent Jordi Fàbrega, pretén deixar al marge a l'ajuntament alturgellenc de la revolta de la major part de batlles i entitats públiques i privades de les comarques pirinenques que han manifestat la seva oposició a la llei de creació de l'Agència de Patrimoni Natural.

Els seus opositors són partidaris de l'ajornament fins que la proposició de llei no sigui consensuada amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats, i que contempli una representació no inferior al 50% del món local, propietaris forestals i òrgans rectors dels espais naturals.

Fàbrega encara no s'hi ha pronunciat públicament sobre la llei conscient que un possible enfrontament amb el principal promotor de la iniciativa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet -uns dels favorits en les travesses a substituir a Quim Torra a les llistes postconvergents en les pròximes eleccions catalanes– li pot perjudicar en les seves aspiracions a arribar a ser, en la pròxima legislatura, diputat al Parlament de Catalunya.

De fet, es manté la incògnita com si es tractés d'un autèntic secret d'Estat, de quins van ser els dos alcaldes que en el darrer Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, van votar en contra d'una moció que demanava "ser escoltats" abans que la llei es debati al Parlament. Fàbrega, amb la boca petita i en petit comité, hauria manifestat suposadament, haver votat a contracor favorablement a la moció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides