Rates i conills envaeixen Barcelona durant la pandèmia del coronavirus

Arran del confinament es poden veure i sentir ocells que feia anys que no estaven a la ciutat
Rates a Barcelona

L'aturada en sec del frenètic ritme de vida a causa del confinament per l'estat d'alarma arran del coronavirus ha fet que la natura torni a brotar en entorns urbans. Tothom ha quedat bocabadat en veure llúdrigues al Besòs i els pagesos veuen com ha augmentat la quantitat de serps i rèptils, que "tot i la seva mala fama ens van molt bé perquè es mengen els rosegadors del camp", ens informen des del Parc Agrari del Llobregat.

Els aficionats als ocells, per exemple, se'n fan creus de veure la diversitat d'aus que és possible veure aquests dies a Barcelona tal com afirma Jaume Albaigès, ornitòleg aficionat: "A la ciutat hi ha menys moviment de gent al carrer, contaminació i soroll i això ha fet que es puguin veure moltes més aus de les que hi havia abans".

Aquest ornitòleg comenta com és possible veure al Parc de l'Estació del Nord ànecs de coll verd o esplugabous, "i això que al parc no hi ha cap lloc d'aigua, només els bassals que s'han format amb les pluges. Són ocells que acostumen a estar al Delta del Llobregat, però no a dins de Barcelona".

La poca presència de gent als parcs ha fet que moltes espècies d'aus que normalment no entrarien a la ciutat de Barcelona durant la migració, facin petites escales. Segons Albaigès, "és impressionant veure als parcs exemplars de bitxac rogencs, papamosques o cotxa cua-roja, que són ocells que van cap a l'Àfrica però mai havien parat a Barcelona".

Però els ocells no són els únics animals que ha envaït la ciutat. Roberto Gómez, de l'empresa de control de plagues, BCN Plagues, comenta que els ciutadans comencen a reportar cada vegada amb més freqüència la presència de rates, ja que "com que no hi ha gent al carrer les rates se senten més segures per sortir a buscar aliment i també hem de tenir en compte que Parcs i Jardins està funcionant a mitges el que fa que parterres i vegetació estiguin molt descuidats i és perfecte perquè les rates puguin fer caus".

Rates i també conills, perquè la població d'aquests rosegadors que han fet dels parterres de la Ronda de Dalt, la Diagonal i el Parc de Cervantes el seu hàbitat natural també han augmentat considerablement, com explica Jordi López, corredor habitual per aquesta zona: "A primera hora del matí es veuen molts conills que sobretot s'alimenten de fonoll salvatge i altres herbes".

El fet que les brigades de neteja s'han reduït a més de la meitat propicia que hi hagi una vegetació més salvatge i descontrolada que té, però, una part bona, segons explica Jaume Albaigès: "És molt beneficiós que hi hagi vegetació no habitual perquè afavoreix que hi hagi més insectes i més pol·linització".

El confinament ha aturat el ritme de la ciutat i ha permès a la natura tornar al seu lloc, i com explica Albaigès potser és el moment de fer una passa enrere, "la natura ens està recordant que hauríem de deixar que es manifesti de manera lliure i no com un tapís japonès on tot sigui perfecte".

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.