Quins espavilats catalans aprofiten el dúmping fiscal dels Països Baixos?

Oleguer Pujol
Oleguer Pujol

En plena crisi de la Covid-19, les autoritats dels Països Baixos han mostrat la seva cara més insolidària amb els països europeus que més pateixen els estralls de la pandèmia, com Espanya i Itàlia, posant pals a les rodes a l'activació de mecanismes  d’ajuda financera de la Unió Europea (UE). Aquesta actitud hostil, encarnada pel primer ministre Mark Rutte, i pel seu ministre de Finances, Wopke Hoekstra, ha indignat molts dels socis de la UE, que han aprofitat aquesta sortida de to per denunciar la crònica deslleialtat dels Països Baixos, que mantenen un règim jurídic que fomenta l’evasió fiscal, en perjudici de les hisendes de la resta d’estats comunitaris.

El dúmping fiscal que practiquen els Països Baixos provoca un forat en els comptes públics dels socis de la UE de més de 10.000 milions d’euros anuals. Això es fa a través de les anomenades societats instrumentals –sota la fórmula jurídica de BV– , sense activitat productiva ni personal, que gaudeixen d’una ínfima tributació en aquest país i que, sovint, amaguen la identitat real dels seus accionistes a través de paradisos fiscals de l’òrbita neerlandesa (Aruba, Curaçao, Antilles Holandeses…).

De les més de 15.000 societats “de paper” que hi ha als Països Baixos n’hi ha unes quantes que han estat utilitzades per espavilats ciutadans de Catalunya amb la molt deshonorable finalitat d’escaquejar el pagament d’impostos. Entre aquests evasors n’hi ha alguns que passen per ser fervorosos patriotes catalans i mecenes del procés.

Jaume Roures i el seu soci Tatxo Benet s’han servit intensament de la laxitud i l’opacitat fiscal dels Països Baixos per concentrar-hi bona part de la seva activitat financera amb una profusió de societats: Mediacapital BV, Mediavideo BV, Spring 2012 Investment BV, October Management BV, Mediavisual Group BV, Development Management BV, March 2012 Investment BV…

El fill petit de la família Pujol, Oleguer (foto), és un mag dels paradisos fiscals i també ha utilitzat els Països Baixos per amagar-hi una part dels seus pilotassos immobiliaris a través de les societats Dotricia BV i Anline Services BV, investigades per l’Audiència Nacional. Un altre patriota, Víctor Grífols, aprofita els avantatges d’aquest país per operar amb la societat Scranton Enterprises BV, a través de la qual controla el seu grup empresarial i diverses participacions accionarials, com la que té al club de bàsquet Joventut de Badalona.

Dos dels socis fundadors del diari Ara tenen bona part del seu patrimoni arrecerat als Països Baixos. Utilitzen les societats Aliada Investments BV i Acacia BV, en el cas de Ferran Rodés, president del diari, i Merimare Invest BV i Venelpark BV en el de la família Carulla.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari