Qui ha convocat un concurs de relats sobre la catàstrofe de la industria porcina a Catalunya?

Presentació a Vic del concurs literari 'El porc de demà'
Presentació a Vic del concurs literari 'El porc de demà'

El Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita, Pol·len Edicions i Setembre. El concurs literari porta el nom de “El porc del demà” i s’hi poden presentar “relats emmarcats dins la ficció distòpica en els quals l’eix central giri entorn a la indústria porcina i la seva decadència”. Poden concursar originals, en català i castellà fins el 15 d’abril. Els deu relats finalistes conformaran un llibre que publicarà Edicions Pol·len.

A les bases del concurs, que es va presentar a Vic, es recorda que “a Osona sabem molt de porcs ja que és una comarca on hi ha gairebé sis porcs per habitant” i que “els porcs són criats en granges o, parlant clar, fàbriques de producció de carn barata, on entren pinso i aigua i en surt carn i contaminació”. També s’assenyala que “la meitat de les masses d’aigua subterrànies de la comarca estan contaminades per nitrats provinents dels pixums i excrements dels porcs. La petita pagesia familiar i arrelada al territori està desapareixent, les terres i granges passen a formar part de grans grups industrials i es generen llocs de treball precaris tant als escorxadors i a la indústria càrnia com a les mateixes granges”.

Aquest panorama desolador, però, ja no és exclusiu d’una sola comarca. A Catalunya el 41% de les masses d’aigua subterrània estan contaminades amb nitrats. “El model és tan beneficiós, si més no per uns pocs (porcs), que ja afecta tota la península. Tot i que els espanyols consumeixen quatre vegades més carn que la que recomana la OMS (Organització Mundial de la Salut), més del 50% de la carn porcina produïda aquí es dedica a l’exportació”, es llegeix també a les bases del concurs.

És a partir d’aquest escenari actual que les cinc entitats i cooperatives convocants conviden a imaginar un futur amb la indústria porcina de protagonista i plasmar-lo en un relat curt. El jurat del concurs està format per persones membres de les entitats convocants i altres de reconegut prestigi dins el món literari i de l'activisme: Biel Barnils (escriptor i poeta), Ferran Garcia (Justícia Alimentària), Laura Arau (Tigre de Paper i Fira Literal), Mar Carrera (Pol·len Edicions), Raquel Santanera (escriptora i poeta), Roser Iborra (escriptora i activista de Càrnies en lluita), Sara Blázquez (Setembre) i Sergi Solà (Grup de Defensa del Ter).   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides