Les famílies estan finançant l’escola pública catalana

Als rebuts escolars es paguen materials i sortides que haurien de finançar-se amb pressupostos de la Generalitat
Alumnes d'escola pública

La Federació d'Associacions de Mares i de Pares de Catalunya, la FaPaC, ha posat blanc sobre negre una pràctica sens dubte il·legal però que es repeteix de manera constant a les escoles públiques catalanes: les quotes per material o per finançar sortides dels nens. "La Generalitat s'està estalviant al voltant de 148 milions d'euros, que acaben pagant les famílies", assegura Lidón Gasull, directora de la FaPaC i afegeix que "s'ha normalitzat el cobrament d'una sèrie de quotes com la dels materials o les sortides i això és clarament il·legal". Les famílies catalanes que porten als seus fills a l'escola pública es creuen en l'obligació de pagar aquestes quotes i de fet, tal com assegura la FaPaC, no existeix cap obligació de pagar aquests rebuts.

L'escola pública catalana ha de ser, segons els mateixos estatuts de la Generalitat, gratuïta però segons denuncia la FaPaC s'han establert un seguit de copagaments amb les famílies que assumeixen uns costos que haurien de sortir dels pressupostos de la Conselleria d'Educació. Per posar llum en aquest fet la FaPaC ha fet i presentat un estudi sobre 1.202 associacions de mares i pares d'alumnes, AMPAS, per saber on es destinen les seves finances, i és en aquest punt on han sortit les quotes que es paguen als col·legis. "Cada alumne paga una mitjana de material de 88 euros, i de sortides de 105 euros", explica Gasull, "i gairebé el 96% dels centres estan cobrant aquestes quotes. La partida pressupostària per educació, prorrogada des de l'any 2017, s'ha reduït en un 22% i es pot fer front per què paguen les mares i els pares".

Però, què passa quan no es pot fer front en aquests rebuts? Aquesta és la pregunta a la qual també donen resposta des de la FaPaC. "Les quotes de material i de sortides no són obligatòries per llei però no pagar-les té conseqüències, com per exemple que els nens no puguin anar a les sortides tot i ser en horari lectiu o que siguin senyalades les famílies com "els que no paguen". Hi ha una discriminació dels alumnes en funció de "si paguen o no", afirma Lidon Gasull.

La Generalitat, a la qual s'ha enviat el document de treball, encara no ha donat una resposta a la FaPaC tot i que els ha convidat, a través del twitter, a mantenir una reunió per tal d'aclarir els fets. Des de la Federació d'Associacions s'han denunciat les irregularitats dels centres "que estan institucionalitzades" alhora que asseguren que el departament d'Ensenyament, coneixedor dels fets, "no està fent res per evitar-ho i el que han de fer és que les escoles compleixin la llei en matèria d'educació. L'escola ha de ser gratuïta i no discriminar cap alumne per no pagar unes quotes il·legals".

(Visited 202 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari