Noies xineses viuen explotades sexualment 24 hores, set dies a la setmana

La Policia Nacional no dona treva a les màfies asiàtiques que controlen els pisos bordell
Policia Nacional

L'operació contra les màfies asiàtiques d'explotació sexual executada fa pocs dies per la Policia Nacional ha posat al descobert la còmoda clandestinitat en què es mouen aquests pisos de prostitució. La batuda es va saldar amb la detenció de 39 persones vinculades a les màfies xineses que operen a Barcelona i la identificació de 41 víctimes que treballaven en condicions infrahumanes, havent d'estar disponibles a qualsevol hora del dia, cada dia de l'any. "Les màfies xineses sempre treballen en pisos –explica l'inspector Moisés Fernández, de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional– i són un vedat tancat. Tu, com a policia, pots entrar en un local de cites per investigar i ningú t'ho pot impedir, però en un pis és molt més complicat. És opac, i llavors és més susceptible d'amagar una explotació". Aquesta opacitat, tot i caure en el tòpic propi de la comunitat xinesa, dificulta la feina dels investigadors.

És molt complicat poder accedir a les dones, els testimonis principals per poder desarticular les trames. "Les dones estan treballant 24 hores sense descans i sense sortir del pis per a res. Quan aconseguim entrar en un d'ells, sempre hi ha una habitació tancada que és on dormen amb matalassos o lliteres. Una de les línies de treball de la UCRIF és la inspecció dels pisos, on costa molt d'entrar, tot i que estan anunciats en fullets que es reparteixen al carrer. S'amaguen darrere de serveis de massatge o perruqueries amb final feliç", comenta l'inspector Fernández.
Les víctimes d'aquest tràfic d'éssers humans són de poblacions xineses molt pobres i les màfies les integren en un circuit del qual resulta molt complicat sortir. "Gairebé totes vénen de llocs remots i la seva entrada al país acostuma a ser legal; és a dir, arriben en avió aparentment com a turistes amb cartes d'invitació i les més joves amb visats per poder estudiar al país. Les màfies els atribueixen un deute que acaben pagant sent prostituïdes. Moltes vénen enganyades amb la promesa d'una oferta de feina". El deute que contrauen aquestes dones arriba, en molts casos, als 60.000 euros.

Una de les característiques que sorprèn la policia és l'elevada rotació de dones en els pisos prostíbul. "La norma és que sempre són joves i diferents. La rotació és molt alta, molt més que als clubs. Fas una inspecció i trobes unes dones però és que tornes al cap de poc temps i són unes altres. Hi ha algú que controla tota aquesta rotació de pisos– explica Moisés Fernández–. El problema, però, és que les posen en un pis i no tornen a trepitjar el carrer per a res. Tenen uns vigilants que les controlen i no tenen una altra vida les 24 hores del dia. Sempre han d'estar disposades. Hi ha noies que han estat tot un any sense sortir del pis".

La prostitució és un negoci en auge i la màfia xinesa ho sap per això els pisos que dediquen a aquesta activitat es multipliquen a Barcelona. "Estem parlant de centenars de pisos. Nosaltres inspeccionem una mitjana de 100 pisos i identifiquem unes 500 dones l'any. N'hi ha moltíssims, és inacabable", explica l'inspector Fernández. L'Eixample és el districte que en concentra la quantitat més gran però creix el negoci a Sants, a Nou Barris i pel passeig Maragall. Són pisos on hi ha quatre o cinc dones però poden arribar a ser fins a vuit. Segons l'inspector, és un negoci rodó: "El tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual supera el de les drogues, pel que fa als guanys. És un negoci molt rendible, tens una noia treballant les 24 hores i sense cobrar un euro".

Els timbres vermells dels pisos, desgastats de tant ús, són un indicador de la bona salut d'aquest abominable negoci. Els veïns, però, n'estan farts: "Els ocupants d'aquests pisos són bons veïns en el sentit que no es fiquen amb ningú i intenten passar desapercebuts però estan oberts a totes hores i, és clar, els clients si arriben beguts o drogats piquen a tots els timbres i no només al botó vermell. Això provoca molts conflictes amb els veïns. Per nosaltres anar a un pis on se sospita que hi ha un bordell és enxampar algú segur. La majoria són tots il·legals des de les noies que són prostituïdes fins al que obre la porta per rebre els clients", diu l'inspector.

El 2017 la policia va escorcollar 72 pisos i el 2018, 56. A més, va fer 53 detencions per proxenetisme, 96 per infringir la llei d'estrangeria i va identificar 230 víctimes. "Les denúncies de les dones són molt poc habituals. Si ho demanen, si aixequen la mà, se'ls ofereix assistència jurídica i social a través d'ONG però malauradament les que fan el pas són massa poques i no podem fer-hi res. Les màfies les tenen atemorides", afirma l'inspector. La prostitució, l'esclavatge sexual del segle XXI, no té final feliç.

(Visited 88 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari