Les vagues amenacen amb col·lapsar la Setmana Santa

Hi ha previstes protestes a Adif, Adif AV, Renfe, Ports, Salvament Marítim, el sector del 'handling' i Endesa
AVE Barcelona

Arriba la Setmana Santa i amb ella les tradicionals vagues. La campanya de vacances es veurà afectada aquest any per diverses vagues convocades a tot l'Estat, en especial pel que fa al sector dels transports, i que per tant afectaran el gruix de persones que pretenguin viatjar durant aquesta campanya.

Així, hi ha convocatòries previstes a Adif, Adif Alta Velocitat, Ports i Salvament Marítim per al 17 d'abril i de Renfe per al 23 del mateix mes, mentre que en el cas dels aeroports els cridats a secundar la vaga són els treballadors del handling, amb una doble convocatòria per als dies 21 i 24 d'abril. D'altra banda, encara que fora de l'àmbit estrictament de comunicacions, els treballadors d'Endesa també faran vaga, en aquest cas el dia 12 d'abril.

En el cas de la vaga a Adif, Adif Alta Velocitat, Ports i Salvament Marítim, els treballadors denuncien que el conveni col·lectiu ratificat que havia de seguir el preacord entre empresa i sindicats està actualment paralitzat pel Ministeri d'Hisenda. En aquest sentit, expliquen que durant la negociació "se suposava" que la direcció ho feia amb totes les autoritzacions ministerials, fet que ara es posa en dubte veient la reacció del govern espanyol.

En aquest sentit, els treballadors recorreran a la vaga el dia 17 d'abril, encara que apunten que aquesta s'evitaria si el Ministeri confirmés que finalment el conveni col·lectiu s'ha desbloquejat i està en aplicació.

Renfe també estarà en vaga durant la campanya de Setmana Santa, concretament durant l'operació tornada del dia 23 d'abril. El principal sindicat de maquinistes, Semaf, ha convocat la protesta per denunciar "l'incompliment reiterat" de l'acord de desenvolupament professional i personal de conducció, ja que, segons asseguren, hi ha canvis constants dels quadres de servei sense justificació i no es reparteix equitativament la càrrega de treball nocturn entre residències, entre altres reivindicacions laborals. En aquest sentit, i per evitar que el conflicte s'estengui, el sindicat ha apostat per la convocatòria de la protesta.

Al sector aeri la vaga s'estendrà durant dues jornades, els dies 21 i 24 d'abril, després que hagin fracassat les negociacions entre l'empresa i els sindicats. UGT i USO, els dos sindicats convocants, han explicat que la postura "intransigent" de la direcció ha fet impossible l'acord, que busca garantir els drets i garanties dels treballadors subrogats.

Concretament, els representants dels treballadors demanen que es compleixi el conveni col·lectiu i es garanteixi que els treballadors subrogats tinguin les condicions garantides i la situació econòmica sense modificar ni disminuir encara que canviïn d'empresa. De fet, asseguren que aquestes condicions ja estaven acordades al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) del 20 de juliol del 2018 i acusen la patronal de "buscar una manera d'incomplir l'acord".

Encara que no tindrà una afectació directa sobre el volum de persones que pretenguin viatjar per Setmana Santa, Endesa també ha convocat una vaga, en aquest cas per al divendres 12 d'abril, coincidint amb la Junta General d'Accionistes de l'empresa a Madrid. La protesta dels treballadors se centra a denunciar "una amenaça de precarització" i una suposada retallada de drets, així com el rebuig al sistema "meritocràtic, arbitrari i opac" que asseguren que la direcció imposa, o una bretxa salarial en favor dels veterans i en detriment dels joves de la companyia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides