Barcelona té poder

Catalunya no es pot entendre sense Barcelona. Tampoc no és possible de concebre un projecte de futur per a Catalunya que no passi per potenciar les capacitats de Barcelona com a motor cultural, social, econòmic i tecnològic del país.

En parlar sobre el futur de Catalunya i Espanya, es percep una sensació comuna a totes les opinions. És la incertesa i la desil·lusió pel moment sociopolític, cultural i econòmic que vivim. Per això urgeix desenvolupar una voluntat de canvi capaç de superar el freqüent recel entre les institucions i cal fer-ho en el sentit d’una governança cooperativa que permeti a totes les administracions coordinar esforços i definir objectius comuns. Una governança metropolitana que suposi una major qualitat democràtica, que permeti augmentar la confiança ciutadana en les seves institucions de govern, afavorir la convivència, la inclusió social i la creació de riquesa.

Barcelona necessita una estratègia que freni la regressió que pateix i ens torni la ciutat entesa en la seva dimensió metropolitana, immersa en la xarxa nodal de ciutats globals on es defineixin les línies de progrés i s’impulsi el creixement. Així mateix, cal definir aquesta estratègia com un projecte de país que, en desenvolupar-se, arrossegui no només al territori de l’Àrea Metropolitana (AMB) en la seva dimensió actual, sinó tot Catalunya amb un important reflex també a la resta d’Espanya.

La futura Metròpolis Barcelona a construir ha de ser aquella on l’aspiració de viure raonablement feliç sigui quelcom més que una quimera, on fer possible aquesta raonable felicitat sigui l’aspiració obligada dels governants de l’AMB, dels municipis que la componen i de les administracions de la Generalitat i de l’Estat.

Plantegem, en conseqüència, la necessitat de projectes que comparteixin una profunda sensibilitat social, que siguin inclusius i apostin per crear noves oportunitats, que aspirin a millorar les condicions de vida i de feina dels ciutadans, que assumeixin una intensa radicalitat democràtica i plantegin de manera decidida la participació ciutadana, que creguin en la cooperació i la solidaritat territorial i que proposin l’elecció directa dels organismes de governança metropolitans, en especial del seu alcalde-president.

D’ altra banda, vivim en un moment en el que la possibilitat d’una energia no contaminant i suficient s’ha fet real, en què les ciències de la salut avancen dia a dia, en què nous mitjans de transport col·lectiu i individual no contaminants es desenvolupen contínuament. Vivim, també, i fonamentalment, en un món on el talent i la creativitat s’han convertit en els principals creadors de riquesa.

Per això sembla possible de reconvertir Barcelona i els municipis de l’Àrea Metropolitana en un espai estratègic, de funcions molt concretes i serveis especialitzats, on les diferents institucions, el sector privat i la ciutadania caminin en la mateixa direcció, situant novament Barcelona en l’escenari internacional de la xarxa de ciutats globals, tot projectant-la com una àrea privilegiada pel flux d’informació i idees, oportunitats econòmiques, potenciació del talent i desenvolupament de la cultura, l’art i les empreses.

En aquest sentit, resulta imprescindible redefinir les polítiques en els diversos àmbits concrets d’activitat. A nivell social, aplicant polítiques i recursos dirigits per una sola Administració per fer front al risc d’exclusió social; pel que fa a l’habitatge, definint un únic pla per als 36 municipis maximitzant el nombre d’habitatges destinats a lloguer social. Repensar el transport públic fent una autèntica Autoritat del Transport Metropolità i, en relació al medi ambient, reforçar la idea de l’autoritat única per a la gestió del cicle de l’aigua i dels residus a nivell metropolità.

En el camí cap a aquesta ciutat global Barcelona, hem d’aprendre molt de qui ha sabut assolir cotes significatives d’èxit, com és el cas de Singapur, que ha basat el seu prestigi en l’equilibrat ús de la geografia, essent una de les rutes marítimes amb més tràfic i que, gràcies a la governança, s’ha convertit en el primer port del món en volum de mercaderies; o Londres, ciutat que ha desenvolupat un procés de transformació que l’ha portat a ser l’actual capital de la cultura, l’art, els serveis i les finances, convertint-la en la segona plaça financera del món i la primera ciutat del món preferida per a treballar-hi.

Barcelona ha de tornar a ser líder i referent dins les ciutats globals, i això és possible atès que, de les seves moltes virtuts i qualitats, en destaca el ser una ciutat a escala humana, dissenyada amb un traçat urbà pensat per a la dinàmica participativa i la qualitat de vida de llurs habitants. És cert que encara queda molt per a fer, però també és veritat que comptem amb els recursos necessaris per a reconstruir la civilitat i la convivència. Avui encara hi som a temps, no obstant això, no oblidem que el temps és cruel per als qui es retarden a prendre el camí correcte.

(Visited 51 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari