L’empresa processista Grifols es clava una patacada als Estats Units

Una farmacèutica participada per la multinacional catalana es declara en fallida
Víctor Grífols, en un acto de Cecot en 2014
Víctor Grífols, en un acto de Cecot en 2014

La multinacional catalana Grifols ha patit un ensurt als Estats Units, país on concentra bona part de la seva activitat empresarial, segons informa el diari El Economista. La companyia farmacèutica Aradigm, de la qual Grifols és el principal accionista (35%), s’ha declarat en fallida, provocant unes pèrdues a l’empresa catalana –que té la seva seu fiscal a Irlanda- estimades en uns 80 milions de dòlars.

La causa d’aquesta fallida és que l’Agència del Medicament dels Estats Units ha rebutjat l’aprovació del fàrmac Pulmaquin, destinat al tractament de les malalties pulmonars. L’any 2013, Grifols va comprar els drets per a l’explotació d’aquest fàrmac per 20 milions de dòlars i, posteriorment, ha invertit més de 60 milions en el seu desenvolupament, que finalment ha fracassat.

De tota manera, la fallida d’Aradigm i la pèrdua d’aquests 80 milions de dòlars no tindran un gran impacte en els comptes de Grifols. La multinacional de la família Grífols va facturar l’any 2017 més de 4.300 milions d’euros, amb un benefici de 662,7 milions. De tota manera, el taló d’Aquil·les de la companyia és el fort endeutament bancari que arrossega, superior als 5.000 milions d’euros.

Grifols és l’única empresa de l’Ibex 35 que ha fet costat al moviment processista. El seu president, Víctor Grífols, va sonar suport a la consulta del 9-N del 2014, impulsada pel president Artur Mas, al qual va animar públicament. “Tiri endavant, president. No s’arronsi”, va afirmar.

L’any passat, entrevistat per Catalunya Ràdio, Víctor Grífols es va declarar “referemdentista” i va proposar que, igual que a Nova Caledònia, els catalans votem si volem o no la independència i que després s’implementi el resultat. L’any 2017, el president Carles Puigdemont li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

L’empresa patrimonial dels Grífols ha injectat capital i ha salvat la viabilitat del club Joventut de Badalona de bàsquet. En els últims mesos, el Barça ha negociat una forta aportació d’aquesta família a canvi de cedir-li els drets d’explotació dels title rights del Camp Nou, però l’operació no s’ha acabat de tancar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides