El dentista municipal es converteix en un mal de queixals pel col·lectiu d’odontòlegs

Mentre els dentistes qualifiquen la proposta d'electoralista i populista, l'Ajuntament es defensa argumentant que es tracta d'un servei públic per cobrir el forat que deixa la seguretat social
Colau posa en marxa un servei de dentistes municipals per fer la competència a les privades

Qui hagi anat al dentista no sap que fa més mal, si l'empastament d'un queixal o donar-li un cop d'ull a la factura. Barcelona té els dentistes més cars de tot l'estat però l'Ajuntament sembla decidit a posar-hi remei. A bombo i plateret ha anunciat una mesura estrella, la creació d'un servei municipal d'odontologia que abaratirà els preus en un 40%. Els dentistes la titllen de populista i electoralista.

Segons la darrera enquesta de salut a Barcelona, el 59% de la població no ha anat al dentista aquest l'últim any. I entre els que sí que han fet els deures i han anat a fer-se una revisió, un 52% són persones amb un poder adquisitiu alt i només un 28% tenen una renta baixa. Un 12% dels veïns de Barcelona no han anat mai al dentista per què resulta massa car.

L'Ajuntament de Barcelona vol posar-hi remei i ha posat en marxa un pla per millorar la salut bucodental dels ciutadans i s'ha aprovat, inicialment en comissió, a falta de l'aprovació definitiva al plenari de la ciutat, la proposta de creació d'un servei d'odontologia municipal. "Fa dos mesos vam presentar el dentista per a persones sense recursos", explica la comissionada de salut Gemma Tarafa, "per a gent derivada de serveis socials, i en aquest temps n'han passat unes 200 persones. Ara el que posem en marxa és una iniciativa 100% municipal per atendre a tothom que ho demani, a qualsevol veí de la ciutat, independentment de la seva renda". La comissionada de salut assegura que aquest servei no busca un benefici econòmic i que per això pot abaratir els preus. Estem parlant del 40% menys del que costaria anar a un dentista dels molts que hi ha a la ciutat "tindrem un operador d'odontologia, en les mateixes condicions que qualsevol empresa municipal, és a dir, no pot rebre subvencions i entra al mercat ajustant preus. És una iniciativa, que segons ens han assegurat els serveis de financers de l'Ajuntament, és totalment sostenible però no té beneficis i això ens dona un marge molt important per ajustar els preus, sempre mantenint les qualitats. No farem servir ni materials més barats, ni tindrem personal poc qualificat. Res a veure amb les franquícies", referma Tarafa, que amb aquestes declaracions s'ha posat en contra a tota la professió.

Aquesta panacea dental ha topat amb el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) que troba la proposta poc realista. El COEC, a través d'un comunicat i especificant que no volen fer cap declaració, ha assegurat que estan en complet desacord amb la mesura, de la qual "posem en dubte el rigor, l'eficàcia i idoneïtat del projecte, en incloure entre els tractaments, i cobrar per elles, les extraccions dentals, quan aquesta és una prestació coberta per la seguretat social, a més" continua el comunicat "no han utilitzat un estudi de preus actuals, el que han fet servir és del 2014, i ni és esmerat ni rigorós. Per tant estem al davant d'un altre cas de publicitat enganyosa, aquesta vegada sota el paraigua municipal". El COEC es refereix d'aquesta manera a totes aquelles clíniques dentals que ofereixen preus molt per sota del mercat, i que han acabat sent un frau. El Col.legi de dentistes ha fet èmfasi en la poca equitat del projecte, obert a tothom sigui quina sigui la renda, mentre que "nosaltres tenim des de l'any 2016, en col·laboració amb la Creu Roja, un servei d'atenció odontològica per a persones en risc d'exclusió social, anomenada Clinica Solidaria, que de manera gratuïta, ajuda a les persones més desfavorides, segons ens deriven de serveis socials i Creu Roja, per poder atendre de manera eficaç a les persones que realment ho necessiten".

Segons la comissionada de salut, Gemma Tarafa, l'empresa que tiraria endavant el projecte dels dentistes municipals seria B:SM "generaria una línia odontològica igual que té els pàrquings o la funerària. En principi començaríem amb 8 places (butaques) i 23 professionals amb una cartera de serveis completa des d'endodòncies a empastaments, extraccions, higienes o ortodòncies, "la idea és arribar als 36000 pacients un cop estiguem funcionant a ple rendiment" assegura Tarafa. Amb els preus es cobririen els costos del lloguer dels espais, els materials i els sous dels dentistes i assistents.

El COEC es desmarca, molest, d'aquesta iniciativa, ja que asseguren que no han comptat amb ells en la recerca d'un consens per poder presentar el projecte i que el que ells defensen és "centrar els esforços i mitjans en la consolidació i expansió del model de prestació de la Clínica Solidaria, excloent models mercantils o mercantilitzats com és el cas del projecte de l'Ajuntament". Els dentistes posen l'accent en l'"oferta onerosa de servei públic per a tota la ciutadania", un fet que els partits de l'oposició com el PdeCat, el PP i Ciutadans han qualificat de populista i demagoga, mentre PSC reprotxa que no hagin comptat amb el suport ni del Col.legi de dentistes, ni del Consell Català de la Salut.

Immersos ja en campanya per les municipals, els partits esmolen eines per treure rèdit electoral i la butxaca sempre és cridanera. Ja ho cantava La Cabra Mecànica: "tu que eres tan guapa y tan lista, tu que te mereces un príncipe o un dentista…" però potser no es referien als dentistes municipals.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari