Empat tècnic pel 21-D

Els partits independentistes segueixen tenint majoria absoluta però perden adhesions
Urna

La darrera enquesta electoral publicada per El Periódico mostra com la candidatura de Carles Puigdemont al capdavant de Junts per Catalunya està fent perdre punts a la candidatura d’Oriol Junqueras al capdavant d’ERC.

L’enquesta elaborada entre els dies 15 i 18 de novembre, quan ja estaven les llistes electorals tancades diu que Esquerra Republicana aconseguiria el 23,9% dels vots i 37-38 escons. El PDECat, amb el nom de Junts per Catalunya, es quedaria en el 16,5% dels sufragis i 24-25 parlamentaris, 4,5 punts i sis representants més que fa un mes. La diferència entre tots dos ha passat de 16,1 a 7,4 punts en només 30 dies.

L’independentisme mantindria la majoria absoluta en escons però no arribaria al 50% dels vots. A l’octubre les forces secessionistes sumaven 70-73 escons, un mes després han quedat en 68-71, en el límit de la majoria absoluta. Esquerra, JxCat i la CUP reunirien el 46,7% dels vots, un punt menys que en les eleccions del 2015 i que en l’enquesta anterior perquè la CUP ha retrocedit un punt i mitjà i dos diputats respecte a fa un mes. Ara obtindria el 6,3% dels vots i 7-8 parlamentaris. La suma dels independentistes aconseguiria la majoria absoluta però perdria vots respecte a les eleccions del 27 de setembre del 2015 i es quedaria en el 46,7% dels sufragis mentre que el 27-S va treure un 47,8%.

La incorporació en la seva llista a Ramon Espadaler amb Carlos Jiménez Villarejo i representants de les principals entitats no independentistes, fa que el PSC amb Miquel Iceta hagi guanyat en un mes 3,6 punts i quatre representants en els sondejos. Aconseguiria 24-25 escons, avui té 16. Els socialistes empaten amb JxCat i Ciutadans, d’Inés Arrimadas, que també puja respecte a octubre i es manté mig punt per davant del PSC. El que perden els taronges pel costat esquerre ho recuperen pel dret, atès que atreuen una cinquena part dels qui fa dos anys van votar al PPC. La conseqüència per a Xavier García Albiol és una caiguda considerable: passaria d’11 a 6-7 diputats.

Després del trencament imposat per Ada Colau al PSC a l’Ajuntament de Barcelona, la Catalunya en Comú de Xavier Domènech podria perdre fins a dos dels 11 parlamentaris que ha heretat de Catalunya Sí que és Pot, coalició que no incloïa als comuns.

Per la seva banda, l’ABC ha publicat aquest cap de setmana un altre sondeig en el qual es desprèn que set de cada deu catalans creuen que les eleccions autonòmiques del 21 de desembre seran més importants que les anteriors, fet que pot provocar una participació fins a nivells històrics: el 82 per cent dels catalans podria acudir a les urnes el 21-D, cinc punts més que en les eleccions de 2015.

Segons el rotatiu, aquesta mobilització pot beneficiar els partits constitucionalistes, que habitualment sofreixen una reculada en el nombre de vots en les autonòmiques respecte a les generals.

8.000 vots separen, segons el diari, ara com ara a les tres forces separatistes (ERC, Junts per Catalunya i la CUP) de les tres constitucionalistes (Ciutadans, PSC i PP): 1.974.000 enfront d’1.966.000. Així, segons aquest sondeig les eleccions es decidiran per molt poques paperetes.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari