El TC suspèn cautelarment la via exprés catalana

L'Alt Tribunal ha decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma
El Tribunal Constitucional

Com era previsible, el Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament destinada a facilitar via exprés l’aprovació de les lleis de desconnexió i la convocatòria de referèndum de l’1 d’octubre.

Després que el president Mariano Rajoy anunciés públicament el recurs, el president del TC, Juan José González Rivas, va trucar personalment, un per un, a tots els components de la institució, que ja eren de vacances, i els va convocar per la reunió d’avui.

L’Executiu invoca l’article 161.2 de la Constitució en relació amb l’article 30 de la llei orgànica del TC, “que estableix que la interposició del recurs d’inconstitucionalitat produirà la suspensió de la vigència del precepte recorregut”. La suspensió s’entendria que ja va entrar en vigor des de la data d’interposició de la impugnació, és a dir, des de divendres passat.

La sentència sobre el fons de l’assumpte arribarà d’aquí a poques setmanes, probablement al començament de setembre. El que persegueix el recurs és l’anul·lació de l’article 135.2 del reglament del Parlament, que preveu l’aprovació de les lleis de desconnexió per una via exprés. Es tracta d’un procediment de lectura única que exclou la presentació i discussió d’esmenes a les lleis que proposen Junts pel Sí i la CUP per dur a terme els seus plans de ruptura.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari