Ball de bastons al Palau de la Generalitat

Creix la sensació que el president Puigdemont farà una remodelació de conselleries les pròximes hores
Título de la imagen
Título de la imagen

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segueix convençut en concentrar les funcions de l’organització del referèndum previst per l’1 d’octubre en un sol conseller. D’entrada aquesta organització no hauria de comportar la creació de cap conselleria nova ni el canvi de nom d’alguna ja existent.

Aquest dimecres, el president Puigdemont ironitzava davant el president del grup parlamentari del PPC, Xavier Garcia Albiol, quan li deia que “el setembre dels 2016, on era vostè? Descobreix avui que Junqueras té l’encàrrec del Govern de preparar el referèndum? Home, ha trigat una mica a saber-ho. És clar que té aquest encàrrec i és clar que l’està fent”.

Puigdemont va fer aquesta afirmació en la compareixença davant del Ple del Parlament en la que havia de donar explicacions sobre la destitució de Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixement, unes explicacions que no va aportar res de nou a l’argument que ja havia donat de “pèrdua de confiança”.

Tot i que en una conversa informal amb periodistes, el president català descartava aquest dimecres fer més canvis en el seu executiu, El Nacional explica que Puigdemont es va reunir al vespre amb consellers del PDECat al Palau de la Generalitat per concretar com fer la “reorganització i concentració de funcions” que tindran els diferents departaments i conselleries en els pròxims mesos, per encarar el referèndum i el post referèndum.

Entre els consellers que van participar en la reunió hi havia els titulars d’Empresa, Santi Vila, el de Territori, Josep Rull, o el d’Interior, Jordi Jané. També va assistir a la reunió la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal, i s’apunta també la presència del president del partit, Artur Mas. En acabar la reunió que va durar dues hores, els consellers van marxar de la Generalitat per diferents accessos, per evitar fer declaracions.

Tot apunta que la reorganització que vol Puigdemont es farà durant les pròximes hores, i podria afectar especialment els departaments de Governació, de Meritxell Borràs, i el de Participació, de Raül Romeva.

També ha transcendit que mentre consellers del PDECat estan disposats al fet que el referèndum pugui afectar la seva carrera política, no ho estan gens a què els pugui afectar el seu patrimoni i el de les seves famílies.

Com explica La Vanguardia, tot plegat està generant la sensació dins les files del PDECat de ser els qui estan pagant els plats trencats del procés, mentre que els seus socis de govern d’ERC estan sortint indemnes de les conseqüències. Cosa que, segons aquest rotatiu, provoca que “l’ambient en el si del Govern és asfixiant: suspicàcies entre companys de gabinet, temors expressats a mitges per por a l’apel·latiu de traïció i sospites d’escoltes telefòniques que arriben a la paranoia encara que potser tinguin alguna base real”.

En aquest context, consellers i alts càrrecs del Govern català estarien demanant al president Puigdemont un canvi d’estratègia davant la convocatòria de l’1 d’octubre. Amb aquest horitzó, el president de la Generalitat abordarà una crisi de Govern que pot posar encara més bastons a les rodes del full de ruta independentista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides