El Constitucional treu l’exclusivitat de la protecció civil a la Generalitat

En una nova resolució, limita les competències en aquesta matèria al Govern català
Título de la imagen
Título de la imagen

El Tribunal Constitucional (TC) ha fet pública una resolució en la qual limita les competències novament de la Generalitat de Catalunya.Es tracta de les competències en matèria de protecció civil, que en considerar que “no es pot dividir”, el TC ha rebutjat el recurs que el Ggovern català va interposar contra diversos articles de la llei estatal de Protecció Civil.

El govern català al·legava invasió de competències de la Generalitat, a la qual li limitaven poder de coordinació d’emergències. El TC admet, això sí, la competència autonòmica en matèria de protecció civil entenent, però, que en estar vinculada a la seguretat pública hi ha “unes facultats superiors de coordinació i inspecció a càrrec de l’Estat quan està en joc l’interès nacional”.

Els serveis jurídics de la Generalitat, ben al contrari, entenen que la feina l’Estat quan es parla de coordinació es limitaria a la gestió d’emergències de caràcter supraautonòmic, i que les que afectin només a Catalunya no haurien d’estar subjectes a la coordinació estatal.

La sentència del Constitucional, aprovada per unanimitat, diu que “l’Estat pot assumir la coordinació general dels diferents serveis i recursos públics que les diferents administracions (municipals, provincials o autonòmiques) destinin a les emergències pròpies de protecció civil”.

Els jutges argumenten que “no sempre serà fàcil dilucidar, des del primer moment, l’envergadura o extensió de l’emergència, sense que hi hagi tampoc de excloure la intervenció de recursos o serveis estatals en emergències d’àmbit inferior”.

El TC també diu que “la protecció civil no admet divisió en compartiments estancs”, i que cal “la integració en un sistema únic de les diferents funcions atribuïdes a les diferents administracions competents i la seva coordinació en l’àmbit estatal”.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari