Jordi Pujol Ferrusola seguirà a la presó

El jutge no vol deixar que oculti els seus béns
Jordi Pujol Ferrusola
Jordi Pujol Ferrusola

Jordi Pujol Ferrusola seguirà ingressat a la presó per decisió del jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que vol evitar que el primogènit de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, pugui ocultar els seus béns.

De la Mata rebutja, així, el recurs del fill gran del clan Pujol contra el seu ingrés a la presó provisional decretat el passat 25 d’abril, en el qual al·legava que en cinc anys no s’ha provat que els seus fons procedents de comissions il·legals.

El jutge ha pres la seva decisió pel risc d’ocultació o destrucció de proves a l’haver detectat operacions per “fer inaccessibles els béns” o per “obstaculitzar l’accés a evidències”.

De la Mata s’oposa a la llibertat del Junior a l’haver constatat “en particular, durant l’últim any”, que ha “continuat realitzant tota mena d’activitats i aconseguint acords amb socis, amics i testaferros, per ocultar béns i posar-los fora de l’abast dels tribunals, i per dificultar l’accés a les proves”.

El jutge diu que aquestes mateixes circumstàncies van propiciar que se li retirés el passaport i se li prohibís sortir d’Espanya, el 2016, unes mesures que “no es van mostrar eficaces”, perquè des de llavors ha continuat realitzant “tota mena d’activitats comptables, bancàries, contractuals i societàries, reconversió d’operacions, contractes de préstec i reconeixements de deute”.

José de la Mata considera que el fill de l’expresident Pujol ha estat “aconseguint acords amb socis, amics i testaferros, per ocultar béns”, posant com a exemple les operacions amb l’empresari mexicà, Carlos Riva Palau, o amb el seu soci argentí, Gustavo Shanahan.

De la Mata afegeix que quan els pares i germans del Junior van optar per regularitzar els seus béns acollint-se a l’amnistia fiscal, el primogènit del clan Pujol “va optar per continuar fugint i amagant, transferint tots els diners a Mèxic, evitant que la justícia espanyola embargués cautelarment” 2,4 milions.

Altres maniobres d’ocultació van ser la de la compravenda d’un pis a la seva filla per 558.000 i la derivació de part del patrimoni de les seves societats a una altra a nom de la seva exdona, Mercè Gironès.

El jutge diu que la investigació no se centra exclusivament en el delicte de blanqueig de capitals, ja que també està investigat per delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, “i com es va apuntant en reiterades resolucions, d’organització criminal, sense perjudici d’ulterior qualificació”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides