Vuit anys després, comença el judici pel cas palau

El judici del cas Palau és la prova de foc del procés
Título de la imagen
Título de la imagen

Tic-tac, tic-tac. Tot arriba. Fins i tot el judici pel saqueig perpetrat durant anys per Fèlix Millet, Jordi Montull i els seus còmplices en una de les institucions més emblemàtiques de Catalunya, el Palau de la Música. Han passat gairebé vuit anys des que, el 23 de juliol del 2009, els Mossos d’Esquadra –per ordres del jutjat d’instrucció n. 30 de Barcelona– van entrar en l’edifici modernista per efectuar un escorcoll i endur-se la comptabilitat.

Aquest dimecres, dia 1 de març, comença a la Ciutat de la Justícia la vista oral de l’escàndol de corrupció més sonat dels últims anys, que es perllongarà fins al pròxim 27 de juny. En aquest macrosumari, que ocupa 60.874 folis, hi ha 16 imputats i la secció 10 de l’Audiència, presidida pel magistrat Julio Hernández Pascual, també escoltarà els 133 testimonis i els 23 perits que han estat convocats per les 38 parts presents en la causa.

TRETZE DIES A LA PRESÓ

El fiscal del cas, Emilio Sánchez-Ulled –el mateix que va participar en el passat judici per la consulta del 9-N– demana fortes penes per als principals implicats: 27,5 anys de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull; 26 anys de presó per a Gemma Montull; i 7,5 anys de presó per a Daniel Osàcar, l’extresorer de Convergència Democràtica (CDC) i exsecretari personal d’Artur Mas. Per la seva banda, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que actua com a acusació particular, eleva la petició de condemna per a Fèlix Millet, que té 82 anys, a 37 anys de presó.

En un principi, l’Agència Tributària, que seguia la pista del voluminós tràfec de bitllets de 500 euros que realitzaven els màxims responsables del Palau de la Música, va xifrar el frau en uns 2,2 milions d’euros. Després de la querella presentada per la Fiscalia i de l’escorcoll dels Mossos d’Esquadra al Palau de la Música, Fèlix Millet va publicar un article a La Vanguardia on confessava que el robatori perpetrat pujava a 3,3 milions d’euros

Però les investigacions judicials han acabat quantificant l’espoli en 18 milions d’euros, dels quals 9 milions no se sap on han anat a parar, perquè es van moure en diners en efectiu i els bancs implicats en aquesta operativa –Bancaja, Caixa Catalunya i CaixaManresa, tots tres desapareguts a causa de la crisi– no van facilitar la informació requerida.

No és aquesta l’única anomalia que ha envoltat la llarguíssima instrucció judicial del cas Palau. Des de l’any 2009, el cas ha passat per cinc jutges diferents, fet que ha alentit i dispersat les investigacions. També resulta molt estrany que Fèlix Millet i Jordi Montull només hagin estat 13 dies en presó preventiva i no amb relació al robatori dels 34 milions d’euros, sinó amb el fallit projecte de construir un hotel al costat del Palau de la Música, fet pel qual han estat finalment absolts. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides