Andorra es “menja” la merda de Catalunya

La CUP alerta dels possibles "interessos polítics i econòmics" que poden haver-hi al darrere d'aquest acord
Título de la imagen
Título de la imagen

Catalunya enviarà 10.000 tones anuals de residus al Principat d’Andorra per cremar-los al forn incinerador del Centre de Tractament de Residus (CTRASA) de la Comella. Així ho han acordat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat d’Andorra, Marc Rossell. Segons Josep Maria Tost, el trasllat de la brossa és “l’alternativa més adequada, viable i justificada, atenent al bon funcionament i la possibilitat que ofereix la instal·lació d’Andorra”. Per a la ministra andorrana de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, aquest acord suposa una millora de la gestió dels residus, complint amb el principi de proximitat i propiciant un augment de la producció d’energia del país, que servirà per reforçar la cooperació transfronterera.

La planta incineradora andorrana té una capacitat per cremar 40.000 tones anuals, però en no assolir aquest volum està generant pèrdues econòmiques. L’objectiu d’aquest acord és incrementar el volum de deixalles cremades per optimitzar la inversió feta. Amb la importació dels residus municipals de Catalunya, que procediran de l’abocador de Bellver de la Cerdanya, Andorra vol “incrementar la producció elèctrica en l’àmbit nacional”, que és molt deficitària.

Tot i que aquesta iniciativa s’ha venut com una operació positiva, diversos col·lectius ecologistes de banda i banda de la frontera, juntament amb la CUP, han mostrat el seu rebuig. Els cupaires han difós un comunicat on expliquen que “la incineració no és una alternativa sostenible per a la gestió dels residus” i han denunciat que darrere d’aquest acord hi ha “interessos polítics i econòmics“. En aquest comunicat, els anticapitalistes alerten dels “efectes nocius sobre el canvi climàtic i el contrasentit pel que fa a les polítiques de reciclatge i reducció a l’origen que s’haurien d’impulsar“. Segons la CUP, l’acord signat amb Andorra “va en contra de la directiva europea de residus i del Precat-20” i veu molt difícil que el Govern pugui complir les exigències de Brussel·les, que marca assolir, com a mínim, el 50% de reciclatge en els residus domiciliaris abans del 2020.

Des d’Andorra, la decisió d’importar camions de deixalles de Catalunya també ha provocat un fort malestar, expressat a través de les xarxes socials. En un país que viu fonamentalment del turisme és un contrasentit que es potencïii la incineració de residus, un mètode de gestió de les deixalles que està considerat obsolet a nivell europeu.

(Visited 94 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari