El PDCat boicoteja l’obligada renovació de la CCMA

Tres dels sis membres del consell ja han exhaurit el seu mandat
Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Des del mes d’abril de l’any passat s’haurien d’haver renovat tres dels sis membres que formen el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El mandat reglamentari d’aquests consellers caduca al cap de sis anys. Dos membres d’aquest consell han superat els sis anys preceptius per estar en el càrrec: és el cas de Brauli Duart i de Núria Llorach, l’actual presidenta en funcions de la ‘Corpo’.

Tots dos consellers van ser proposats en el seu moment per CiU (ara PDECat). Brauli Duart va ser el president del consell de govern de la CCMA finsa l’abril del 2016, quan va deixar el càrrec argumentant causes de salut, però s’ha mantingut a la ‘Corpo’ amb el rang de conseller. Va ser Núria Llorach qui va substituir Brauli Duart a la presidència amb un acord del consell de govern de la CCMA, tot i que la llei que regula l’ens diu que ha de ser el Parlament de Catalunya qui nomeni el president. També es dóna la circumstància que hi ha un altre membre, Armand Querol, proposat pel PP, que forma part del l’òrgan director de la CCMA des de fa més de 18 anys.

POR DE PERDRE EL CONTROL

El 2012, un pacte de CiU i el PP va modificar el sistema d’elecció dels membres del consell de govern de la CCMA, que fins aleshores s’havia de fer amb dos terços del ple del Parlament, per passar a decidir-se per majoria absoluta en segona votació. Això va permetre a CiU controlar el govern dels mitjans de comunicació de la Generalitat mentre la formació nacionalista va tenir el control en solitari de la cambra catalana. El consell de govern de la CCMA està format per Núria Llorach, vicepresidenta i presidenta en funcions, Brauli Duart i Antoni Pemán, com a consellers, tots tres proposats per CiU; Rita Marzoa, que exerceix de consellera secretària, a proposta d’ERC; Armand Querol, com a conseller a proposta del PP, i Josep Vilar, que compta amb l’aval del PSC.

Avui, la situació al Parlament podria fer que l’antiga Convergència hagués de cedir càrrecs als seus socis de la coalició de Junts pel Sí, cosa per la qual sembla no estar especialment interessada. Però també hauria de cedir càrrecs de la direcció dels mitjans públics catalans a la CUP o a Ciutadans. Una moció del PSC aprovada pel Parlament exigeix que es facin les renovacions pendents al consell de govern de la CCMA en el primer semestre del 2017. De fet, tant el PSC com Catalunya Sí que Es Pot i Ciutadans volen que es torni al sistema dels dos terços per nomenar els membres del govern dels mitjans públics catalans, una proposta a la qual també fa costat la CUP. Tot apunta que els exconvergents, ara per ara, no tenen cap mena de pressa per perdre’n el control.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides