Comença el judici per les black

Rato i Blesa s'asseuen a la banqueta dels acusats a l'Audiència Nacional
Rodrigo Rato
Rodrigo Rato

Avui ha començat el judici per les targetes black a l’Audiència Nacional, amb els expresidents de Caja Madrid i de Bankia, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, com a principals acusats. Ambdós compartiran banqueta amb uns altres 64 exdirectius de les entitats bancàries, acusats d’haver utilitzat targetes de crèdit opaques, i amb les que van arribar a gastar fins a 15,5 ME en despeses personals un total de 85 consellers i directius de les dues entitats entre els anys 1999 i 2012. Caja Madrid va haver de ser rescatada amb 22.424 ME de fons públics.

La fiscalia demana fins a quatre anys de presó per Rodrigo Rato i sis per a Miguel Blesa, per apropiació indeguda. El ministeri fiscal també reclama a l’exvicepresident del Govern central que retorni a l’entitat els 2,69 ME, que exresponsables de Caja Madrid i Bankia van carregar a les black durant el seu mandat. La Fiscalia també demana que Blesa retorni els 9,34 ME, que van gastar els directius de les entitats durant la seva presidència. El fiscal, així mateix, demana que l’Audiència Nacional, imposi una multa a Rato de 108.000 euros pel delicte d’apropiació indeguda.

El qui va ser vicepresident del Govern central i director gerent del Fons Monetari Internacional, ja va tornar quasi tots els 99.054 euros que ell va carregar a la seva targeta. També 10 dels 66 acusats han retornat les quantitats gastades. El judici de les targetes black de Caja Madrid, és una peça separada del cas Bankia que va altar a la llum pública a l’octubre del 2014, sent un dels majors escàndols de la passada legislatura que v esquitxar especialment al Partit Popular, tot i que també va esquitxar a altres partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials.

Entre els implicats hi ha l’exassessor del rei Felip VI, Rafael Spottorno, qui va carregar a la seva targeta black fins a 235.818 euros, o l’expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, que ja està empresonat per frau amb Hisenda per la compra d’Aerolínias Argentinas. També hi ha tres dels acusats que ja han mort: Guillermo Marcos, Pedro Bujidos i Mercedes de la Merced.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides