Demanda contra l’Ajuntament de Tortosa

L'incompliment de la Llei de Memòria Històrica per part del consistori pot suposar la retirada del polèmic monument franquista del riu Ebre
El monument de Tortosa que commemora la victòria franquista a la Batalla de l'Ebre

El jutjat contenciós-administratiu de Tarragona ha admès a tràmit una demanda contra l’Ajuntament de Tortosa, per l’incompliment de la Llei de Memòria Històrica. La denúncia va ser presentada per un advocat de Madrid especialitzat en Drets Humans i Memòria Històrica, Eduardo Ranz, només tres dies després de la consulta popular a Tortosa i ara ha estat acceptada. La demanda deixa un marge de vint dies al consistori per aportar l’expedient administratiu on consten els documents, proves, dictàmens, acords i notificacions relacionades amb el monument franquista del riu Ebre.

Aquests documents seran decisius a l’hora de determinar si el jutge celebra un judici o dicta una sentència, que podria suposar la retirada del monument. En la demanda, el lletrat demana que es prengui declaració al secretari general del consistori, a l’alcalde i a la consellera de Governació, Meritxell Borràs. D’altra banda, la demanda presentada per Ranz també reclama que s’obligui a l’Ajuntament de Tortosa a elaborar un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil espanyola i a la dictadura, així com la retirada immediata de tots els símbols d’exaltació franquista. Ranz ha assegurat que “no hi ha major exaltació que el monument, amb les seves dimensions“.

Tot i que la demanda ja ha estat admesa a tràmit, l’Ajuntament de Tortosa ha comunicat que té previst acatar el resultat de la consulta popular celebrada el 28 de maig, en què un 68% dels participants va decidir reinterpretar el monument i no retirar-lo. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha afegit que encara que s’hagi admès a tràmit la demanda, no significa que acabi en sentència, ja que creuen que es podia acabar arxivant. D’altra banda, Eduardo Ranz lamenta que tant el consistori com l’alcalde hagin fet “cas omís” a la Llei de Memòria Històrica i ha comparat els arguments de Bel amb els de l’extremadreta espanyola.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides