Benvinguts a Teycolàndia!

La constructora de la família Sumarroca ha 'colonitzat' la vila de L'Ampolla, gràcies a la complicitat de l'exalcalde Francesc Sancho, que ha governat aquest municipi durant 21 anys
l'ampolla cap roig teyco
l'ampolla cap roig teyco

En l’epicentre de la trama del 3% de presumpte finançament il·legal de CDC, que investiga el Jutjat n. 1 d’El Vendrell, hi ha l’empresa Teyco, propietat de la família Sumarroca, que en els últims 35 anys ha rebut infinitat d’adjudicacions de la Generalitat i de les administracions controlades per CiU. Per aquest affaire està imputat Jordi Sumarroca, l’exconseller delegat de Teyco, que va ser detingut i empresonat el mes de juliol de l’any passat. El seu pare i el seu germà Carles també estan processats en el sumari que instrueix l’Audiència Nacional sobre la fortuna del clan Pujol amagada en paradisos fiscals, ja que està documentat que van pagar factures multimilionàries al primogènit de l’expresident de la Generalitat que, segons els fiscals, encobrien un tràfic de comissions.

Els astronòmics beneficis que ha acumulat la família Sumarroca durant les últimes dècades els han invertit, en part, al municipi de L’Ampolla, al Baix Ebre. Una passejada per aquesta vila marinera, amb una població de 3.500 habitants, permet constatar -si hem de fer cas dels cartells propagandístics que s’hi veuen que Teyco ha convertit aquesta localitat en la seva ‘finca’ particular: dues urbanitzacions, un golf pitch & putt, un hotel construït, un altre hotel en projecte i la propietat de nombroses finques rústiques que van ser adquirides durant els anys del boom immobiliari amb l’objectiu d’especular-hi demostren que de L’Ampolla bé en podríem dir Teycolàndia.

Aquesta insòlita ‘colonització’ d’un poble del litoral per part d’una única empresa constructora és un cas inèdit en la geografia catalana. Això només s’explica pel llarguíssim mandat, durant 21 anys, de Francesc Sancho al capdavant de l’alcaldia d’aquest municipi i per l’estreta relació que va travar amb la família Sumarroca, de qui va esdevenir un home de la màxima confiança política i empresarial. En l’actualitat, Francesc Sancho està jubilat, però l’alcaldia l’ocupa un ‘deixeble’ seu, Francesc Arasa. A més, la dona de l’exalcalde, Carmen Alcoverro, és la secretària-interventora de l’ajuntament i el veritable ‘poder fàctic’ que, segons expliquen els veïns, dirigeix amb mà de ferro la vida municipal.

Municipi independent
Històricament, L’Ampolla formava part del municipi d’El Perelló. Però la marginació que patia aquesta vila marinera va propulsar la lluita dels seus habitants per aconseguir la segregació, que ja van obtenir efímerament l’any 1937, en temps de la Generalitat republicana. Finalment, l’any 1989, el Tribunal Suprem va estimar els arguments de la Junta segregacionista i L’Ampolla va esdevenir municipi independent. D’aleshores ençà, la vila ha experimentat un fortíssim creixement urbanístic que han aprofitat els Sumarroca per clavar-hi les seves urpes.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari