Trons sobre l’economia catalana

La degradació a 'bo escombraria' coincideix, en el marc del procés de desconnexió, amb notables 'fugides' cap a Madrid
josep oliu
josep oliu

La rebaixa de la qualificació creditícia atorgada per l’agència de rating Fitch a Catalunya, situada ara en el ‘bo escombraria’, ha coincidit amb la resolució amb què la majoria del Parlament ha aprovat el procés de desconnexió d’Espanya en una setmana marcada, en el sector privat, per diversos trasllats notables cap a Madrid.

El Banc de Sabadell ha decidit celebrar la pròxima reunió del seu consell d’administració a la capital espanyola. Oficialment, la decisió s’explica amb la inauguració d’una nova seu corporativa, per bé que, segons publica El Confidencial Digital, l’entitat té com a objectiu créixer i consolidar-se a Madrid.

Més significatiu és el moviment de Suez, soci de Caixabank i amo d’Agbar, que ha decidit traslladar definitivament a Madrid la seva seu corporativa, ubicada des de fa anys a Barcelona. La multinacional francesa ha efectuat el discret moviment aprofitant l’absorció i extinció de la seva filial Aguas de Levante, Servicios Compatidos SAU, però es relaciona la motivació del trasllat amb el context polític català.

D’altra banda, el nou projecte d’una de les figures mediàtiques catalanes, Andreu Buenafuente, es desenvoluparà al municipi madrileny de Tres Cantos, ha revelat El Confidencial Digital. La incorporació del presentador a Movistar comportarà, segons la mateixa informació, abandonar les instal·lacions d’El Terrat a Sant Just Desvern.

Les dades publicades el maig per l’agència de rating espanyola Axesor assenyalaven que Catalunya era, amb molta diferència, la Comunitat Autònoma que va presentar l’any 2014 el pitjor resultat si es compara quantes empreses es van domiciliar en el seu territori procedents d’altres territoris de l’Estat i quantes van marxar. 987 empreses van abandonar Catalunya l’any passat cap a altres indrets d’Espanya, 446 d’elles cap a Madrid. El saldo català amb relació a Espanya en aquest apartat és de -385 i amb relació a Madrid, de -170. Aquest saldo només és favorable pel que fa a la Comunitat Valenciana i a Andalusia.

No cap a Madrid, sinó cap a Dublín, ha ‘volat’ recentment el 75% del negoci del grup d’hemoderivats Grifols, que presideix Víctor Grífols, un dels pocs empresaris importants que va encoratjar públicament el president Artur Mas perquè tirés endavant amb la consulta del 9N.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides