La UDEF troba el ‘cofre’ del tresor panameny del Júnior

Jordi Pujol Ferrusola va moure d'Andorra a una fundació panamenya una fortuna engreixada, suposadament, a còpia de mossegades, segons els investigadors
Jordi Pujol Ferrusola
Jordi Pujol Ferrusola

D’Andorra a la fundació Kopeland de Panamà. Aquest és el viatge que la fortuna amassada al Principat per Jordi Pujol Ferrusola, presumptament a còpia de comissions il·legals, va efectuar, segons una de les principals conclusions dels investigadors sobre la comissió ragatòria remesa per les autoritats andorranes, publica El Confidencial.

El Júnior hauria concebut aquesta fundació el 2011 per amagar els fons obtinguts mitjançant mossegades. Kopeland tenia, d’entrada, un patrimoni social de 10.000 dòlars i fou creada amb les signatures de dos suposats testaferros. No hi consta el nom de Pujol Ferrusola: les lleis panamenyes permeten que companyies estrangeres puguin crear fundacions tot amagant la identitat dels administradors.

Les dades del Registre panameny publicades per El Confidencial indiquen que Kopeland pertany a una societat mercantil de Belize, Global Services Advisory Limited, que formaria part d’una suposada trama per amagar la seva fortuna. En aquest sentit, és significatiu el fet que estigui domiciliada en la mateixa direcció que la filial a Belize del despatx Alemán, Cordero, Galindo & Lee, el mateix que va constituir Kopeland.

La UDEF considera que Kopeland, que fou dissolta el 2014, és una troballa important que demostra que Jordi Pujol Ferrusola va moure fils per eludir la Justícia.

Els Pujol i Panamà
En el mapamundi de les suposades activitats delictives amb què es relaciona a membres de la família Pujol, Panamà ocupa un lloc destacat. Segons Gustavo Shanahan, un dels socis de Jordi Pujol Ferrusola a l’Argentina, el fill gran de l’expresident català va invertir, “de cop” i “en negre”, més de 9 milions d’euros (12 milions de dòlars) en el Puerto de Rosario des de tres paradisos fiscals: Suïssa, Andorra i Panamà.

A més, el primogènit dels Pujol va intentar dur a terme, entre altres operacions al país centreamericà, una molt gran al Canal de Panamà que va acabar sent un fiasco. Havia d’aconseguir els contactes polítics, però, segons paraules de François de Seroux, un expert en gestió de fons internacionals, publicades per Economía Digital, tot plegat va quedar en no res entre promeses incompletes: no es van sumar suficients diners per competir per l’adjudicació de l’obra i s’ignora quants diners van perdre els inversors en aquest intent. Seroux va indicar que es tractava d’una operació de blanqueig de més de 250 milions de dòlars procedents de paradisos fiscals.

Segons va publicar aquest mes d’agost El Confidencial, citant les dades remeses per Andorra a l’Audiència Nacional, Jordi Pujol Ferrusola va extreure més de 5 milions d’euros del Principat arran de l’inici de les investigacions sobre ell. Les transferències van anar a parar, principalment, a Panamà. Segons les darreres informacions revelades pel mateix digital, el destinatari era Kopeland.

D’altra banda, a Oleguer Pujol, fill més jove de l’expresident de la Generalitat, també se’l vincula amb Panamà. En concret, com a gestor de societats en aquest país -entre molts altres paradisos fiscals-. Així mateix, l’Agència Tributària va informar l’Audiència Nacional que part de la fortuna que Oleguer Pujol té al Carib es troba a comptes bancaris de tres societats radicades a les Bahames amb vincles amb societats de Panamà.

(Visited 20 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari