Ofensiva social i judicial contra Iberpotash

Un jutge d'Instrucció de Manresa imputa dos directius de la multinacional i tres alts càrrecs de la Generalitat
Arnau Carné (BDS), Jordi Iborra (Prou Sal) i Jordi Badia (MontSalat), amb l'escombrera del Cogulló al fons
Arnau Carné (BDS), Jordi Iborra (Prou Sal) i Jordi Badia (MontSalat), amb l'escombrera del Cogulló al fons

Jutjat d’instrucció número 5 de Manresa ha admès a tràmit la querella presentada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Sallent i ha acordat la imputació de l’empresa Iberpotash SA i dels directius José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat de la companyia en el moment de la denúncia, i Lluís Fàbregas, director general de Medi Ambient de l’empresa, a qui acusa d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

La querella també apunta la Generalitat, que amb la seva passivitat no ha vetllat pel compliment de la normativa ambiental a la qual està subjecta l’empresa minera. Iberpotash, filial de la multinacional israeliana ICL, explota les mines de potassa i de sal de Sallent i de Súria i continua acumulant runam salí al Cogulló, tot i tenir sentències que la condemnen a elaborar un pla de neteja de l’escombrera. També estan imputats, i se’ls suma un delicte de prevaricació ambiental, Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Maria Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental i Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua. Tots cinc estan citats a declarar.

“La querella és fruit de la lluita de tota la comarca durant vint anys en contra d’aquestes muntanyes de runam salí. Després de dues dècades de queixes, protestes, denúncies, reunions amb l’Administració i amb l’empresa, al final vam arribar a la conclusió que l’única manera de fer entendre a aquesta gent que el què estan fent és il·legal és mitjançant la via judicial”, afirma el regidor de la CUP a Sallent, Albert Junyent.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari